Vp verving president op staatshoofdenvergadering Caricom

De 35ste Caricom-staatshoofdenvergadering is op dinsdag 1 juli te Antigua gehouden. De president van de Republiek Suriname kon deze staatshoofdenvergadering niet bijwonen, maar onze vicepresident, Robbert Ameerali, wel. Tijdens deze vergadering zijn nieuwe strategische plannen voor de Caribische gemeenschap voorgelegd aan de regionale leiders van de Caribbean Community and Common Market (Caricom). De vergadering werd voorgezeten door de nieuw gekozen premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne. Het vijfjarige strategisch plan voor de periode 2015-2019 is het product van brede openbare consultatie over de Caribische Gemeenschap. Het streven is om de gemeenschap van een goede toekomst te verzekeren in een snel veranderende omgeving. Een economische commissie zal verslag uitbrengen aan de staatshoofden over hun werk en initiatieven, waaronder het formuleren van een fiscaal duurzaamheidprogramma, de herziening van de zakelijke werkomgeving binnen de regio en het ontwerpen van de regionale programma’s om te helpen bij het naar voren brengen van de beperkingen bij de groei van de lidstaten.
Hoog op de agenda staan tevens de belangrijkste onderwerpen voor de Caribische Gemeenschap in verband met de komende derde internationale bijeenkomst van de kleine insulaire ontwikkelingslanden, Small Island Developing States (SIDS), welke gehouden wordt in Samoa. Deze bijeenkomst zal van 1- 4 september 2014 gehouden worden. Tijdens de openingsceremonie is ook de presentatie van de Caricom Triënnale Award voor Vrouwen 2014 gehouden. Middels een award is de Caricom-vrouw Marion Bethel van de Bahamas vereerd. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio. Browne is benoemd tot de nieuwe Caricom-voorzitter.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!