Pensioenen particuliere sector sterk geërodeerd

Uit gegevens van de Centrale Bank van Suriname(CBvS) is zichtbaar geworden dat eertijds opgebouwde pensioenrechten van gepensioneerden uit de particuliere sector drastisch geërodeerd zijn, waardoor de gepensioneerden uit die sector een armoedig bestaan lijden.
Zij zijn voor hun pensioeninkomen vaak volledig of in grote mate afhankelijk van de AOV-uitkering. De regering streeft ernaartoe om uiteindelijk alle gepensioneerden tenminste onder de Algemene Pensioenregeling te laten vallen, zodat voor deze personen er een aanvullend inkomen beschikbaar is bovenop de AOV.
Het parlement heeft woensdagmiddag eindelijk een aanvang gemaakt met de openbare behandeling van de ‘Wet Algemeen Pensioen’.
De huidige situatie is dat veelal een te groot gat ontstaat in het inkomensniveau tussen vóór en na de pensionering. De strekking van de ontwerpwet is, om dit gat in inkomen tot aanvaardbare proporties terug te brengen, één en ander binnen het kader van de door de regering gestelde beleidsdoelen met betrekking tot het integraal sociaal zekerheidsstelsel.
Verder blijkt dat 90% van de werknemers in de particuliere sector geen pensioen opbouwen. Slechts 30 bedrijven hebben een regeling voor een ouderdomspensioen of een pensioenverzekering ten behoeve van de werknemers getroffen. Niet altijd zijn de voorwaarden en de rechten op pensioen, uitkering of voorzieningen voor de nabestaanden uniform en transparant geregeld. Daarnaast blijkt wel eens dat er voorzieningen zijn getroffen ten behoeve van de werknemer, maar dat tegen de tijd dat die voorzieningen geëffectueerd moeten worden er geen fondsen meer zijn om de voorzieningen toe te kennen.
SM

error: Kopiëren mag niet!