In de flow van het WK Voetbal 2014

Voetbal is een volkssport! In de jaren tachtig van de vorige eeuw heb ik in het STB-bestuur eerst als secretaris en later als voorzitter, enige jaren mijn best gedaan om tennis tot een volkssport te promoten, maar die poging is niet volledig geslaagd. Ik attendeer u er overigens op dat nu de 128ste editie van Wimbledon Championship wordt gespeeld tot en met 6 juli 2014. Voor de vrouwen is dit de 121ste editie van het grastoernooi in Engeland. Mijn bestuursopvolgers hebben deze sport de naam die het reeds had, doen herleven: “Een elitaire tak van sport, en overwegend beoefend door de welgestelden in onze samenleving”. Met voetbal is het natuurlijk anders. Suarez wordt gestraft terwijl er bij een beet bijna niets gebeurt, en zware overtredingen (tackles) worden afgedaan met slechts één wedstrijd schorsing. Voetbal is een contactsport, tennis gelukkig niet. Hooguit kun je zelf letsels oplopen. Dat wil zeggen dat bij voetbal het lichamelijk contact veel meer aanwezig is, en daardoor vaker ernstige blessures veroorzaakt kunnen worden. De statistieken wijzen uit dat Nederland weliswaar tot nog toe vaker heeft gescoord, maar tevens meer overtredingen heeft begaan. In de jaren zestig tot en met negentig van de vorige eeuw waren veel meer Surinamers aan de kant van Brazilië. Deze trend lijkt zich te keren ten gunste van Nederland. Dit is heel opmerkelijk, omdat ons land – jammer genoeg – op politiek gebied door toedoen van de huidige regering een hele slechte relatie onderhoudt met Nederland, en zogenaamd wil investeren in de regio.
Het knock-outsysteem
De komende wedstrijden zijn over het algemeen heel spannend. Opvallens is ook dat er in de afgelopen periode hele mooie doelpunten zijn gemaakt. Nu deze episode is geëindigd, begint het echte knock-outsysteem met rechtstreekse uitschakeling in een toernooimethode. De eerste wedstrijd is gespeeld tussen Brazilië en Chili. Net als alle voorgaande ontmoetingen tussen deze twee Zuid-Amerikaanse giganten, is ook deze zeer spannende ontmoeting in het voordeel van Brazilië beslecht. Er zullen nog vele ontmoetingen tussen de deelnemende landen plaatsvinden tot de finale in het bekende Maracana-stadion in Rio de Janeiro op zondag 13 juli 2014. Wie wordt de uiteindelijke winnaar? Niemand kan dat met zekerheid voorspellen! Sepp Blatter (1936) is de huidige preses van de Fifa (Fédération Internationale de Football Association). Hij bekleedt deze functie sinds 1998. De vraag is of deze oude man – na 16 jaar – nog voorzitter moet blijven van deze wereldorganisatie. Na het wereldkampioenschap voetbal in 1950 is het de tweede keer dat het wereldvoetbaltoernooi in Brazilië wordt gehouden. Dit land werd al vijf keer eerder wereldkampioen. Nederland nog nooit! Is dat wellicht de reden dat zoveel Surinamers aan de kant van Nederland staan: “De underdog?”. Van de oorspronkelijk 32 landen hebben 16 zich geplaatst die in een knock-out systeem volgens een vooraf uitgezet programma tegen elkaar moesten uitkomen. De uitvallers dienen zich nu dus aan. Het zijn uiteindelijk de doelpunten, de goals, die tellen. Het eindspel is bepalend, kijkspel komt daarna. Wie verliest moet vanuit de tribunes of vanuit de huiskamers de wedstrijden verder volgen. Uiteindelijk gaan er twee finalisten overblijven. De komende dagen zullen er zeker nog een aantal enerverende wedstrijden gespeeld worden. De hoop is dat dit wereldgebeuren een sportief en voorbeeldig verloop heeft. Vooral voor de jeugd!
De armoede in Brazilië
Hoewel wij momenteel veel plezier beleven aan het voetbal bij onze zuiderburen moet tevens gemeld worden dat er nog veel armoede heerst in dit grootste land van Zuid-Amerika. Vooral in de sloppenwijken (favela’s). Voorafgaande aan het wereldevenement zijn er heel wat acties gevoerd door de arbeiders voor een beter leven. De miljarden Amerikaanse dollars die werden besteed aan de bouw van de stadions zien zij als weggegooid geld. Geef deze mensen maar ongelijk! Daarom verbaast het mij ook velen dat onze president desondanks deze gebeurtenis toch heeft bezocht. Wellicht omdat hij ook de vele beloften die hij aan het volk heeft gedaan in 2010 niet is nagekomen: “Ja, dan heb je geen probleem om een wereldkampioenschap voetbal te bezoeken”. Immers de armoede in ons land is sinds het aantreden van de huidige bewindvoerders navenant niet gedaald. Het omkopen van kiezers met “brood en spelen” is natuurlijk een schandelijke methode wat ten stelligste moet worden afgewezen. Vooral het binnenland zal met veel meer voorzieningen geaccommodeerd moeten worden zodat onze landgenoten die hier woonachtig zijn, profiteren van de vooruitgang. Het op ad hoc-basis aanbieden van apparatuur en andere faciliteiten tijdens het wereldkampioenschap voetbal is beschamend, en riekt naar populisme. De overheid had allang al voorbereidingen moeten treffen voor goede communicatiemogelijkheden met het binnenland alsmede het goedkoper maken van het aanschaffen van de eerste levensbehoeften voor deze bewoners. Wellicht komt dat nog. Tevens maak ik van deze gelegenheid gebruik om alle moslim broeders en zusters een goede Ramadan toe te wensen. Vooral met hun zegeningen zal het voetbaltoernooi in Brazilië een leerzaam, sportief en of vruchtbaar einde hebben. Wellicht wordt Brazilië dan voor de zesde keer wereldkampioen in een spannende finale met een ander groot voetballand; zo te zien maakt Nederland een goede kans!
Robby Roeplall

error: Kopiëren mag niet!