Wim Bajnath: ‘LVV-minister heeft zijn belofte waargemaakt’

WIM bADJNATHMiddels het symbolisch overhandigen van een tractor heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Suresh Algoe, zijn belofte aan de coöperatie waargemaakt, benadrukt de voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, tegenover Dagblad Suriname. In de hoedanigheid van onderdirecteur van LVV bracht Algoe begin 2013 een bezoek aan de landbouwactiviteiten, die de coöperatie ontplooit te Uitkijk. ‘En daar zag de toenmalige onderdirecteur dat we slechts over een handploegmachine beschikten om de landbouwactiviteiten te ontplooien. Hij maakte zelfs de opmerking dat er een tractor nodig is en dat het zwaar werken is met de handploegmachine om landbouwactiviteiten te ontplooien op een terrein van 12 hectare.’
Voorheen beschikte de coöperatie een terrein aan de achterzijde van de markt te Kwatta, maar die is door politieke bonzen van de VHP verkaveld en een familie uitgegeven. Als compensatie is toen aan de landbouwcoöperatie Kwatta een terrein van 12 hectare toegewezen te Uitkijk. Op het terrein wordt tal van gewassen gekweekt, waaronder pompoen, bananen en zoete patat. Het ligt in het vooruitzicht om ook exportgroente waaronder peper te planten.
Volgens Bajnath is de coöperatie ook voornemens om een kenniscentrum over de landbouw op te zetten, waar studenten toegang hebben tot het uitvoeren van diverse experimenten. ‘Zo zijn wij van plan om een moderne kas op te zetten, waar aan de studenten alle mogelijkheden geboden zullen worden om moderne technieken binnen de landbouw uit te oefenen.’ De moderne kas zal op een terrein van 1 hectare opgezet worden. Volgens beraming is er USD 12.000 nodig om dit project van de grond te krijgen.
Bajnath heeft er alle geloof in dat de LVV-minister zijn ondersteuning zal bieden aan het project indien de financiële middelen het toelaten. ‘We weten het zeker, het stopt zeker niet bij die tractor. De minister had eens in zijn achterhoofd om een tractor aan ons te geven en hij heeft het daadwerkelijk gegeven.’ De tractoren zijn voortgevloeid uit een schenking die Iran indertijd had gedaan aan Suriname.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!