Somohardjo en Soemita benadrukken eenheidsgedachte bij schoonmaakactie

1Somohardjo en Soemita helpen monument javaanse immigratie schoonmaken.2
1Somohardjo en Soemita helpen monument javaanse immigratie schoonmaken 3Door gistermorgen gezamenlijk het monument ter herdenking van Javaanse Immigratie te Marienburg schoon te maken, hebben de voorzitters, Paul Somohardjo van de PertjajahLuhur (PL) en Willy Soemita van de Kerukunan Tulodo Prenatan Inggil (KTPI), willen demonstreren, hoe belangrijk de eenheidsgedachte voor hen is.
Soemita zei blij te zijn dat er mensen zijn zoals Somohardjo, die steeds blijven streven naar de eenheidsgedachte. Hij maakte duidelijk dat als je ontwikkeling wil hebben in je land, dat alleen kan wanneer je eenheid hebt. ‘We willen die eenheidsgedachte onder de Javanen, maar dat moet ook resulteren in de eenheidsgedachte nationaal’, betoogde Soemita.
Het schoonmaken van het monument geschiedde in het kader van de vastenmaand en de herdenking van Javaanse Immigratie op 9 augustus aanstaande. Traditioneel worden in verband met Ramadan onder meer begraafplaatsen en belangrijke gebouwen schoongemaakt. Beide politieke leiders waren vergezeld van hun leden.
Somohardjo benadrukte dat Javaanse Immigratiedag net zoals Inheemsendag of Dag van de Marrons een zeer belangrijke dag is, die door iedereen gevierd wordt. Hij deed dan ook een beroep op een ieder om deze dag samen te vieren, zeker gelet op de eenheidsgedachte die hij, evenals Soemita, nastreeft.
Soemita wees erop dat immigratie een verkapte vorm van slavernij is geweest. Net zoals de Javanen 1 juli (Keti Koti) en Hindoestaanse Immigratie meevieren, zo zouden alle Surinamers ook moeten participeren aan de feestelijke herdenking van Javaanse Immigratie, vindt de KTPI-leider. Soemita gaf als boodschap mee dat hierbij de eenheidsgedachte nationaal moet worden benadrukt.
De eerste Javaanse immigranten vestigden zich op Mariënburg. Vandaag de dag hebben de Javanen zich volgens de KTPI-voorzitter in de Surinaamse samenleving geprofileerd. Al geruime tijd is duidelijk gebleken dat de scherpe kanten van de PL en de KTPI worden bijgeschaafd. Dat is onder meer gedemonstreerd middels de ondertekening van de intentieverklaring, niet alleen door Somohardjo en Soemita, maar ook met anderen, die de eenheidsgedachte delen.

error: Kopiëren mag niet!