PCS is behandelcentrum, BDT sociaal centrum

PSC is behandelcentrum 1Onlangs heeft een psychisch patiënt enkele mensen gekapt en is hij zelf ook slachtoffer geworden van een kappartij. De vraag is nu in hoeverre de samenleving beschermd wordt tegen patiënten die een gevaar vormen voor de samenleving en die een zwerversbestaan hebben. Vooropgesteld moet worden dat het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) primair een behandelcentrum is voor mensen die een psychiatrisch probleem hebben. Het is het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) dat zorg draagt voor de bescherming en veiligheid.
Dagblad Suriname is nagegaan of de zwervers een gevaar vormen voor de samenleving. Het hoofd van het Bureau Thuis- en Daklozen (BDT), D. Winson, geeft aan dat zwervers die een gevaar vormen, verwezen worden naar het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) voor begeleiding. ‘Het gebeurt dagelijks dat we zwervers ophalen van straten’, vertelt het hoofd. Vanaf woensdag starten wij met een nachtopvang, zodat deze zwervers hier kunnen slapen. Er zijn zwervers die niet zelf willen komen. Deze worden dan gedwongen weggehaald van de straat en gebracht naar het tehuis voor kleding en voedsel. Degenen die in het tehuis wonen, zijn niet gevaarlijk. ‘Het gaat om drugverslaafden, prostituees, mensen die geen dak boven hun hoofd hebben en mensen met een bepaald probleem. Zwervers mogen niet gedwongen worden om in het tehuis te wonen’, benadrukt Winson. ‘Als zij gedwongen worden, dan gaan zij constant tekeer’, zegt het hoofd. Het tehuis valt onder het ministerie van Volksgezondheid en ontvangt subsidies van de overheid.
De Stichting Bureau Dak- en Thuislozen is bij wet opgericht en heeft als doel het bevorderen van de hulp- en dienstverlening aan en ten behoeve van dak- en thuislozen. De stichting dient de dak- en thuislozen op sociaal vlak te begeleiden. De bestuursleden mogen geen dienstbetrekking bij de stichting vervullen, noch deelnemen aan leveringen of aannemingen van werk ten behoeve van de stichting.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!