Leiding Streekziekenhuis heeft geen boodschap aan boycot specialisten

1 Leiding SZN heeft geen boodschap aan boycot specialisten 1Enkele seniorenburgers hebben tegenover het districtsraadslid van Nickerie, Kenneth van Genderen, hun beklag gedaan dat zij door enkele RGD-artsen meteen doorverwezen worden naar Paramaribo voor specialistische behandelingen. Deze burgers willen graag in hun vertrouwde woonomgeving behandeld worden, namelijk in het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN). Dagblad Suriname sprak met Edgar van Genderen, die ook toevallig de PR-officer is van het LMSZN. Hij verduidelijkt dat hij in de hoedanigheid van dr-lid deze kwestie aankaart welke reeds besproken is binnen districtsraadsverband. Volgens de seniorenburgers durven zij hun arts niet erop te wijzen dat zij liever in Nickerie behandeld willen worden. ‘Wij durven niets terug te zeggen, anders gaat de dokter ons een andere keer pesten.’
Volgens deze seniorenburgers kost het niet eens SRD 50 om in hun eigen district behandeld te worden. Afreizen naar Paramaribo brengt extra kosten met zich mee, ook voor eventuele overnachtingen. ‘Want als je pas laat aan de beurt bent, kan je niet dezelfde dag terugkeren naar Nickerie.’
Dagblad Suriname sprak ook met de algemeen directeur van het LMSZN, Antoine Elias. Hij geeft mee dat de leiding van het ziekenhuis bekend is met het fenomeen, dat patiënten naar Paramaribo doorverwezen worden in plaats van het LMSZN. ‘Die patiënten komen zelf bij ons, we helpen ze ook hoor, ook al hebben ze geen garantiebrief.’ Als voorbeeld geeft hij aan dat het ziekenhuis over een Nederlandse top KNO-arts beschikt. De leiding van het ziekenhuis heeft geen boodschap aan de boycot door enkele RGD-artsen. Elias vindt het wel jammer dat de patiënten de dupe worden van het willekeurig doorverwijzen van patiënten voor specialistische behandelingen. Dat die betreffende artsen de blunder, die indertijd is begaan door de specialisten van het LMSZN door een gaskompres achter te laten in de buik van een patiënt als reden zouden gebruiken om hun patiënten van betere zorg te voorzien in Paramaribo, laat Elias koud. Volgens hem worden er spijkers op laag water gezocht door dit incident als leidraad te gebruiken.
Dagblad Suriname sprak met RGD-arts Jotish Jagernath. Die geeft mee dat er rekening wordt gehouden met een aantal aspecten voordat een patiënt voor specialistische behandeling doorverwezen wordt. De aard van de desbetreffende ziekte wordt ook bekeken. Ook is het zo dat het LMSZN niet over alle specialisten beschikt. ‘We kiezen het beste voor onze patiënt. Wanneer we weten dat die persoon voor de volle 100% wordt genezen in Paramaribo, waarom zouden we zo een patiënt niet door kunnen verwijzen. Het belangrijkste dat telt, is dat de patiënt helemaal genezen wordt.’ De arts geeft verder mee dat de meeste patiënten in de meeste gevallen zelf aangeven naar Paramaribo doorverwezen te willen worden. De patiënten zouden er huiverig voor zijn om in Nickerie behandeld te worden. ‘We kunnen een patiënt niet tegen zijn wil doorverwijzen naar een andere specialist.’ De medische misser die het ziekenhuis in de afgelopen periode heeft begaan, schrikt patiënten merendeels af om daar behandeld te worden. Dat de RGD-artsen erop uit zouden zijn om het LMSZN te boycotten, is volgens hem niet waar. De artsen zijn vrij in de keuze om een patiënt door te verwijzen naar een specialist. Hierbij is van belang welke specialist de patiënt zelf prefereert.
‘De cliënt behoudt het recht om zelf een keuze te maken’, geeft de directeur van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Maaltie Sardjoe, in gesprek met Dagblad Suriname te kennen. Zij legt er de nadruk op dat het uitkiezen van een specialist voor verdere medische behandeling, sec een aangelegenheid is tussen de arts en de patiënt. ‘In gemeen overleg wordt bepaald naar welke specialist de patiënt doorverwezen wordt. De leiding van de RGD heeft geen enkele overeenkomst gesloten met de artsen dat zij patiënten naar een bepaald ziekenhuis moeten doorverwijzen. Doorverwijzingen voor specialistische behandelingen betreft een aangelegenheid van de patiënt in samenspraak met de desbetreffende arts, zegt de directeur. Hierop kan de RGD-leiding geen enkele invloed uitoefenen.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!