School te Galibi al een jaar zonder hoofd

De enige school die op Galibi is, heeft een tekort aan leerkrachten. De St. Antoniusschool Galibi moet het daarnaast ook doen zonder een schoolhoofd. Het hoofd van de school vertrok vorig jaar terug naar Paramaribo en sindsdien neemt een van de leerkrachten waar in die functie. De kinderen van het eerste kleuterleerjaar en de kinderen van het derde leerjaar hebben momenteel ook geen leerkracht. Van een oud schoolhoofd, Greta Pane-Kiba, verneemt Dagblad Suriname dat er een ongekwalificeerde bewoner is die de lessen verzorgt in het derde leerjaar. ‘Het is een mevrouw die zich in het dorp bezighoudt met kinderen, die momenteel waarneemt, anders is er echt niemand die de kinderen kan onderwijzen’, legt Pane uit.
‘Het tekort is een aantal jaren geleden ontstaan, maar dit jaar is het echt voelbaar.’ In het verleden waren het de plaatselijke bewoners die zich geschoold hadden tot leerkracht, maar intussen zijn ze allemaal al gepensioneerd. De leerkrachten die nu uit Paramaribo komen, blijven maar drie jaar op Galibi. ‘Soms gaan ze zelfs eerder weg, vanwege de leefomstandigheden hier.’ Zo is er beperkte elektriciteit in het dorp en beschikt het dorp sinds kort over stromend water. Op de St. Antonius Galibischool zijn er 110 kinderen ingeschreven. Het ministerie van Onderwijs is al in kennis gesteld van de problemen in het onderwijs in het gebied.

error: Kopiëren mag niet!