Symposium ‘Breaking the cycle’: Rotary Club’s bewustwordingsproject over sikkelcellen

1 SIKKELCELLLLL symposiumRotary Club Paramaribo Central heeft afgelopen week, in samenwerking met de Stichting Post Academisch Onderwijs Geneeskunde Suriname (SPAOGS), een 2-daags symposium gehouden. Dit symposium is onderdeel van haar bewustwordingscampagne over sikkelcellen. ‘Het congres is georganiseerd door de Rotary in Suriname’, vertelt dr. Codrington, klinisch chemicus van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. ‘Wij als medici hebben een bijdrage geleverd om datgene dat de Rotary als doel had, te realiseren.’ De chemicus is van mening dat er zeker meer awareness moet komen op het gebied van hemoglobineafwijkingen, waar sikkelcellen één van is. De symptomen zijn divers.
‘Het is een aangeboren afwijking en centraal staat dat er verstoppingen kunnen optreden in de bloedvaten, waardoor er stolsels ontstaan’, geeft dr. Codrington aan. Er zijn ongeveer 800 ernstige vormen van sikkelcelziekte. In Suriname zijn er ongeveer 90.000 dragers van deze ziekte genoteerd. Een sikkelceltest is goedkoop en snel en wordt alleen gebruikt als confirmatie test. ‘Deze test is onbetrouwbaar bij kinderen beneden 6 maanden’, aldus de klinisch chemicus. Per jaar worden er ongeveer 30 kinderen met deze aandoening geboren. ‘Om de kansen van deze jonge Surinamers te optimaliseren, dienen we ervoor zorg te dragen dat we de nodige informatie geven en de nodige interventies plegen.’
‘Er is eigenlijk geen behandeling, het is iets waarmee je geboren wordt’, vertelt K. Kreps-Schmid, arts in opleiding tot anaesthesioloog. Afhankelijk van de klachten die de patiënten krijgen, vindt de behandeling plaats. Sikkelcelziekte (SCZ) is een ernstige aandoening, die over de hele wereld slachtoffers maakt. Gezien de ernst van de complicaties die bij SCZ voorkomen, is er behoefte aan uitbreiding van kennis en bewustwording over deze ziekte. Op donderdag 19 juni was de Sickle Cell Awareness Dag, een jaarlijks gebeuren om 19 juni 2008 te herdenken: de datum waarop de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aannam die sikkelcelziekte erkent als een mondiaal gezondheidsprobleem. Tijdens het wetenschappelijk programma op 21 juni werden de incidentie, symptomen, therapeutische mogelijkheden en mogelijkheden voor preventie van symptomen bij deze ziekte behandeld. Op 22 juni volgde een seminar waar informatie gegeven werd aan SCZ-patiënten, familie en belangstellenden.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!