Indre Ori: ‘Waterkracht is minder efficiënt bij raffinage bauxiet’

Indre Ori, technical specialist bij Alcoa, heeft op de tweede dag van de Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep) aangegeven dat waterkrachtcentrales minder efficiënt zijn bij de raffinage van bauxiet. Volgens voorspellingen van onder meer de Wereldbank zullen in de komende jaren de aluminiumprijzen weer gaan stijgen. Om Surinaams bauxiet concurrerend te laten zijn, moet energie goedkoper worden en het raffinageproces efficiënter worden, onderstreepte Ori. Zowel het bauxietrijke Nassau – als het Bakhuisgebied ligt ver van de kust, wat eventuele exploitatie duur maakt.
Volgens de deskundige zijn de twee gebieden alleen rendabel als een oplossing wordt gevonden voor het energievraagstuk. Ori ziet een steenkool- of gascentrale daarbij als de beste oplossing. Tot nu toe richten haalbaarheidsstudies zich vooral op energie uit waterkracht. Bij Kabalebo zouden bijvoorbeeld waterkrachtcentrales kunnen worden gebouwd, maar Ori kan niet inschatten of die investering zich loont.
‘Het raffinageproces van bauxiet heeft veel hitte nodig’, meent hij. ‘Eerst stroom opwekken uit waterkracht en die stroom vervolgens weer omzetten naar hitte is minder efficiënt’, legt hij uit. ‘Het is jammer om daar de huidige stroom uit waterkracht voor te gebruiken.’ Sefton Lo, directeur van Nextra Technologies, een bedrijf dat zich bezighoudt met duurzame energie, opperde in dit verband dat mogelijk biomassa voldoende energie zou kunnen leveren.
Projectbeheerder Indre Ori bracht in herinnering dat aluminium, het eindproduct van bauxiet, momenteel kampt met lage marktprijzen wegens overaanbod op de wereldmarkt. Dat maakt het moeilijk om bauxietraffinaderijen rendabel te laten draaien. Veel bauxietsmelterijen worden wereldwijd uit dienst genomen, en waarschijnlijk draaien veel Chinese raffinaderijen op verlies. ‘Dat maakt het moeilijk voor het Surinaamse bauxiet om te concurreren’, aldus Ori.

error: Kopiëren mag niet!