Jim Bousaid: “Berichten manipulatie goudprijs verbazen mij niet”

Een eeuw terug legden vier grote banken, Barclays, HSBC, Société Générale en Bank of Scotia, in een onderonsje twee keer per dag de Londense goudprijs vast. De Londense goudprijs wordt door de wereld als referentie gebruikt voor de goudhandel. Nu willen de goudproducenten af van die schemerige ‘fixing’ die manipulatie toelaat. Hoe ze dat doen? In een telefonisch onderonsje. En dat maakt de afspraak vatbaar voor onbezonnen manipulatie, vindt nu ook de World Gold Council, de organisatie die de belangrijkste goudproducenten verenigt. Op 7 juli start ze een discussieforum om een hervorming te bespreken. Ook de zilverprijs, die gelijksoortig tot stand komt, wordt binnenkort hervormd. Zo vindt op 14 augustus na 117 jaar de allerlaatste ‘zilverfixing’ plaats.
Volgens Jim Bousaid, bestuurslid van de Vereniging van Bankiers en directeur van de Hakrinbank, is deze ontwikkeling al een tijdje bekend. Het blijkt volgens hem nu dat zelfs banken worden veroordeeld voor het bewust manipuleren van de goudmarkt om de prijs zo laag mogelijk te houden. De bedoeling hiervan is om de waarde van de dollar hoog te houden, omdat een sterke stijging van de goudprijs een directe invloed heeft op de waarde van de Amerikaanse dollar. De US dollar is een wereldmunt en geeft de Verenigde Staten van Amerika economische macht. Dat betekent volgens Bousaid dat de VS er alles aan zal doen om de dollar in stand te houden. De VS drukt volgens hem elke dag US$ 950 miljoen dollars en dat geld wordt direct als wettig betaalmiddel geaccepteerd. “Dat is meer dan de hele monetaire reserve van Suriname”, aldus Bousaid. Het feit dat er dagelijks zoveel geld gedrukt wordt en de waarde daarvan behouden moet worden, geeft dan steeds de indruk dat er gemanipuleerd wordt met de goudprijs. Internationale waakhonden beginnen nu boetes op te leggen aan banken. De Hakrinbank-directeur is wel blij dat er nu maatregel worden getroffen tegen de goudprijsmanipulatie. Als de goudprijs op termijn gaat stijgen, gaat dat volgens hem wel gunstig voor Suriname zijn.
De stijging van de olieprijs betekent dat de perspectieven voor het bedrijfsleven slechter worden. Energie wordt hierdoor duurder, waardoor de concurrentiepositie ook achteruit gaat. De Euro en US dollar zweven ten opzichte van elkaar. Door de onzekerheid in de wereld stijgt volgens Bousaid de goudprijs en de dollar gaat dan vaak omlaag. Een drukkend effect op de dollar betekent dan eigenlijk ook een stijgend effect voor de eurokoers.
FR

error: Kopiëren mag niet!