Kwestie Gopie in doofpot

De kwestie van de ex-onderminister van Regionale Ontwikkeling, Mahinder Gopie, die 86.000 hectare bos toegewezen kreeg van de Staat, schijnt in de doofpot beland te zijn. Terwijl de president in het prille begin, nadat bekend was dat Gopie duizenden hectare bos aan concessie toegewezen kreeg, had aangekondigd een breder onderzoek in te stellen op het gebied van concessieverlening, is deze aankondiging in niets uitgemond.
Intussen zijn de rechten van de concessies doorverkocht aan een buitenlands bedrijf. Hierover zijn diverse malen vragen gesteld door de oppositieleden aan de president. Maar deze vragen zijn onbeantwoord gebleven. ‘De president heeft geen van de vragen beantwoord die we over de kwestie Gopie hadden gesteld’, delen VHP-assembleeleden Asiskoemar Gajadien en Mahinder Jogi mee aan Dagblad Suriname. Volgens hen is het al lang geen geheim meer dat de concessies zijn doorverkocht aan een buitenlands bedrijf. Hierover wilden zij meer duidelijkheid van de president gedurende de begrotingsbehandeling. Maar over deze issue hield het staatshoofd zijn lippen stijf op elkaar. Gesteld wordt dat de concessies een waarde hadden van vele miljarden SRD.
Gedurende de uitgifte van de concessies die in feite Bruynzeel toebehoorden, zat Ginmardo Kromosoeto aan als minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer. Ze ressorteren onder de namen Exotic Wood en Brotim. Gopie is directeur van beide nv’s. Informatie heeft Dagblad Suriname bereikt dat Gopie slechts als dekmantel functioneert in deze hele kwestie. De geldsbedragen die gemoeid zijn met deze miljardendeal zouden toekomen aan de zoon van Desi Bouterse, Dino Bouterse, die reeds geruime tijd aangehouden is in de VS wegens wapensmokkel.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!