Suriname aanwezig op 8ste summit ACP

Van 16 tot en met 20 juni 2014 vindt in Nairobi, Kenia, de 99ste sessie van de ACP Raad van Ministers en de 39ste sessie van de ACP-EU Raad van Ministers plaats. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zal deze vergadering bijwonen.
De ACP Raad van Ministersvergadering vindt 2 keer per jaar plaats, met als doel de ministers te informeren over de ontwikkelingen die in de afgelopen 6 maanden in ACP/ACP-EU-verband hebben plaatsgevonden. Verder geven de ACP en EU-ministers richtlijnen voor de komende periode.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het van belang is dat Suriname participeert, omdat Suriname van 3 tot 7 november 2014 de 8ste summit van ACP Staatshoofden en Regeringsleiders zal hosten. In Nairobi zal minister Lackin de 8ste summit officieel launchen en de gebruikelijke Host Country Agreement, waardoor Suriname zich officieel verbindt de Summit te hosten, ondertekenen. Lackin zal de vergadering ook updaten over de getroffen voorbereidingen in ons land met betrekking tot de Summit. Middels een filmpje zal ons land worden gepromoot. De 7de ACP staatshoofdenvergadering vond in december 2012 plaats in Malabo, Equatoriaal Guinee.
Tevens zal Lackin in Nairobi binnen de ACP-EU samenwerking het Nationaal Indicatief Programma voor Suriname, periode 2014-2020, ondertekenen. In het kader van het 11de Europees Ontwikkelingsfonds (EOF), waarbij voor Suriname een budget van 13 miljoen Euro is uitgetrokken, is overeengekomen dat voor genoemde periode de agrarische sector de focal sector zal zijn. Het gaat hierbij om de versterking van de capaciteit van de agrarische sector teneinde veilige, meer duurzame en concurrerende productie van geselecteerde landbouwproducten mogelijk te maken. Dit past geheel in het beleid van de regering om voedselproducent te zijn voor het Caraibische regio en de rest van de wereld, concludeert Buza.

error: Kopiëren mag niet!