Meer deskundigheid inzetten

Het WK is goed op gang gekomen en grote delen van de wereld zetten even hun kleine en grote problemen opzij om te genieten van voetbal op topniveau. Er zijn geen Caribische landen bij. Het dichtst waar we in de Caribische regio toe komen, is Costa Rica die geen deel uitmaakt van het groter verband Cariforum. De uitzendrechten zijn opgekocht door de staatstelevisiezender, waardoor wij kunnen genieten van de wedstrijden. Maar we zijn al gewend dat het WK voetbal niet alleen draait om de wedstrijden. Het gaat ook om analyses, de zogenaamde voor-, na- en tussenbeschouwingen. Wat de laatste tijd bij is gekomen, zijn de programmaonderdelen waar men het veld in trekt, waarmee de burger betrokken wordt in de WK- hype. Wat we merken, is dat de samenwerking die is aangegaan tussen de SVB en de STVS zich zodanig is gaan focussen op het daadwerkelijk kunnen uitzenden van de wedstrijden en het inrichten van een zogenaamd WK-dorp bij de SVB dat aan het uitwerken van het WK-programma weinig aandacht is besteed. Een aantal ervaren sportprogrammamakers zit bij een medium (SCCN/QN Sports) dat geen rechten kan ontlenen van de tv-rechten die STVS bezit. De analyses worden het best gemaakt op een tv-station, dat de wedstrijden niet mag uitzenden. De analyses vinden plaats aan het einde van de dag. De bekende sportcommentatoren, waaronder voormalige bondscoaches, zitten bij SCCN. Het ware beter geweest als deze twee mediabedrijven een samenwerking waren aangegaan, waarbij men elkaar aanvulde en commercieel ook voordeel zou kunnen halen wat gerechtvaardigd is. We hebben nu een gescheiden situatie waar men onhandig moet overschakelen, waaraan beide mediaorganisaties nadeel van ondervinden. Belangrijkst blijven echter de wedstrijden. De STVS probeert de analyses te brengen, maar het kan allemaal beter. Er zijn presentatoren die als nieuwelingen hun best doen, maar meer moeten studeren en lezen. Er zijn profielen van alle teams en alle spelers ter beschikking. De achtergronden van de bekende spelers zijn interessant. Speciaal is toch het Nederlands elftal en niet omdat we een staatkundige band met dit land hebben (gehad). De ploeg van dit land heeft een aantal heel interessante namen, die veel met Suriname en Surinamers te maken hebben. De assistent bondscoach is Patrick Kluivert, deel van de ‘Surinaamse kabel’ in het Nederlandse elftal van 1998 (met Clarence Seedorf, Edgar Davids, Michael Reiziger en Winston Bogarde). Zijn vader is Kenneth ‘Bossa’ Kluivert, voormalige speler van Robin Hood en internationaal van Suriname. In het spelersarsenaal zelf zitten spelers als Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Jermain Lens. ‘Surinaamse’ jongens werden in 2007 U-23 Europees kampioen en zwaaiden massaal met de Surinaamse vlag. Suriname was er niet op het WK U-23, maar dankzij deze jongens toch wel zichtbaar. Analyses van dit team moeten deze insteek hebben. Ergens is het toch een bijzonder team vanwege deze jongens. Er zijn teams met veel aanhangers hier, zoals Brazilië, Argentinië en Duitsland. In de analyses en de uitzendingen moet daarmee rekening worden gehouden. Het publiek en de fans kunnen bij de analyses ook meer worden betrokken. Een ander punt zijn de gasten die men uitnodigt om de wedstrijden te helpen bespreken. Het team van analytici kon vooral bij nabeschouwingen groter zijn en gemengder met de trainers uit de Topsectie en bekende Surinamers. Het voetbalseizoen in Suriname ligt stil en de trainers zijn er genoeg die graag hun kijk op de wedstrijden geven. Voorts zijn er genoeg bekende Surinamers die graag met hun eigen insteek kijken naar de wedstrijden. Het kan dus allemaal beter de komende wedstrijden. Het lukt de STVS niet om bij te dragen aan de sfeer vanuit de besprekingen. Het lijkt alsof er geen leider is aangewezen voor dat gedeelte bij de STVS en dat is wel een gemis vergeleken met de laatste voorgaande WK’s en EK’s. Het WK is enkele dagen gaande en er komen nog spannende dagen. In Nederland zijn er twee heel interessante programma’s, die op dagbasis het WK evalueren met name de wedstrijden. Het gaat om Studio Brasil van NOS en Voetbal International, met onder andere de columnist Johan Derksen van het Nederlandse voetbalweekblad Voetbal International. Delen van deze programma’s zouden ook met toestemming worden gebruikt. De STVS (en de SVB) moeten het team voor de nabeschouwing uitbreiden. De SVB kan best meer inkomen met mankracht om haar inbreng in deze te doen merken. Er is een WK-dorp opgezet, er moet meer worden gedeeld wat er daar gaande is. Maar vooral aan de nabeschouwing moet meer aandacht worden besteed. De Topsectie-trainers van Suriname moeten worden gevraagd om mooie analyses te geven vanuit hun theoretische en praktische kennis. Ook ex-internationals en bondscoaches moeten worden benaderd om hun ervaring met de kwalificatiewedstrijden die Suriname heeft gespeeld te delen met de kijkers. Ook kunnen andere sportjournalisten met meer ervaring worden benaderd. Het WK moet ook een leermoment zijn voor de SVB en de Surinaamse trainers. De scheiding die er is geweest tussen de twee groepen is voor dit WK een feit. Wat de STVS (en de SVB) nog zeker moeten doen, is de personele bezetting versterken en dat is geen onmogelijke zaak.

error: Kopiëren mag niet!