Duurzame landbouw vs conventionele landbouw

Duurzame landbouw vs conventionele landbouwIn de wetenschap zijn er altijd mensen die tegendraads zijn. Zo is er onlangs opschudding ontstaan nadat een opinieartikel verscheen, waarin gesteld werd dat conventionele landbouw – het gebruik van pesticide, herbicide, kunstmest en genetisch gemanipuleerde plantenmateriaal – beter zou zijn voor het milieu en meer voedsel zou produceren, dan duurzame landbouw. In het artikel werd gesteld dat er tussen de 20 en 50 procent meer voedsel wordt geproduceerd en minder water wordt gebruikt. Er werd gebruikgemaakt van onderzoek, waarbij werd aangetoond dat compostering op grote schaal leidt tot een grote hoeveelheid broeikasgassen en het vrijlaten van pathogenen en bacteriën in en op voedsel, wat zou kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
Door dit soort opinieartikelen kunnen er situaties ontstaan, die een verkeerd beeld schetsen. Zo heeft een groter aantal onderzoeken aangetoond dat duurzame landbouw een verminderde uitstoot van broeikasgassen produceert. In het artikel werd namelijk geen rekening gehouden met de productie van de kunstmeststoffen, pesticide en herbicide. Eerder heeft de FAO al gerapporteerd dat duurzame landbouw de potentie heeft om broeikasgassen met 20 procent te verminderen in vergelijking met reguliere landbouw.
Een veel gebruikt argument van tegenstanders van duurzame landbouw is dat er niet genoeg voedsel geproduceerd kan worden wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en genetisch gemanipuleerd plantenmateriaal. Risico’s in het gebruik hiervan zijn erg groot. Het plantenmateriaal kan namelijk in wilde planten terechtkomen en zo een situatie creëren, waarbij het veel moeilijker zal zijn om onkruid te verdelgen. Dit kan leiden tot sterker herbicide en dit kan weer leiden tot meer resistentie van het onkruid. Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel waar niet meer uit te komen is.
In Suriname begint duurzame landbouw pas vormen aan te nemen. Terwijl wereldwijd de prijzen van duurzame voeding daalt, zijn er steeds meer mensen die in staat zijn om het te kunnen betalen. Dit zou tot een verandering naar duurzame landbouw kunnen leiden, waarbij er boven beleid en gedachtengoed wordt uitgegroeid. Momenteel worden Surinaamse groenten niet geëxporteerd, omdat de groenten met een te hoge dosis pesticide en herbicide worden bespoten. In landen zoals Nederland wordt hierop gecontroleerd en daarom worden de groenten uit Suriname afgekeurd. Duurzame landbouw zou voor Suriname kunnen betekenen dat het een voordeel krijgt in de regio ten opzicht van andere Caricomlanden.
WFS

error: Kopiëren mag niet!