Asis Gajadien: “Regering moet goed antwoord formuleren voor Alcoa”

IFHet feit dat de regering meer tijd nodig heeft voor het nemen van een besluit over de door multinational Alcoa gepresenteerde voorstellen, is een normale zaak. Dit zegt parlementariër Asiskumar Gajadien in gesprek met Dagblad Suriname. Het ultimatum dat Alcoa gesteld had voor 13 juni is niet haalbaar. Het kan volgens de parlementariër dat de commissies van zowel president Desi Bouterse als het parlement nog veel werk te verzetten hebben. Wat hij wel hoopt, is dat er een goed antwoord wordt geformuleerd naar Alcoa toe. Deskundigen moeten nationaal zo goed als mogelijk worden geconsulteerd. Dat president Desi Bouterse voor een nationale aanpak heeft gevraagd, ziet hij als een goed initiatief. Wat de regering wel zou moeten doen, is deskundigen die in het verleden ook een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan deze sector erbij betrekken. Los van de Governor van de Centrale Bank van Suriname en de directeur van Staatsolie ziet Gajadien geen andere belangrijke deskundigen in de commissie.
Minister Natuurlijke Hulpbronnen debet aan probleem
Gajadien is de mening toegedaan dat het falende beleid van de regering te wijten is aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok. ‘De bewindsman heeft de afgelopen jaren flink geslapen, waardoor wij opeens met dit probleem zijn verrast. Natuurlijk gaan president Bouterse en vicepresident Ameerali niet zonder schuld. Zij hebben erop toegezien dat de minister gewoon zijn gang mocht gaan.’ Wat deze sector betreft, zegt Gajadien dat door de voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, processen op gang waren gebracht voor het opzetten van een Surinaams bedrijf, Aluinsur. ‘Minister Hok heeft daarmee ook niets gedaan.’ Gajadien heeft vaker gezegd dat minister Hok niet in staat is om onze natuurlijke hulpbronnen voor onze natie te bestemmen. ‘Hij draagt juist bij tot het verdere roof van onze natuurlijke rijkdommen.’
Eis van Alcoa niet realistisch
Alcoa wil onder andere een hogere prijs hebben voor de energie die geleverd wordt vanuit Afobakka. Ook wil het bedrijf een lagere prijs betalen voor olie die geleverd wordt door Staatsolie. Onder meer wordt naar de gevolgen gekeken. Alcoa wil honderden banen schrappen bij dochterbedrijf Suralco. De eerste eis van Alcoa is volgens Gajadien niet te verwerken, omdat het niet realistisch is. Bovendien is het zo dat deze sector niet zonder perspectieven zit. Het DNA-lid heeft in een eerder gesprek aangehaald dat er een scheefgroei is in de exportopbrengsten tegenover de prijzen, die wij voor energieleveringen moeten betalen. Volgens Gajadien staat het wel vast dat als de exportopbrengsten zo blijven, we meer voor energielevering zullen moeten betalen aan de multinational. Ondanks alles is het belangrijk om de bauxietindustrie te behouden. Alcoa heeft onlangs in een brief laten weten niet meer uit de kosten te komen. De regering zou moeten inkomen om de aluinaarde-industrie te redden.

error: Kopiëren mag niet!