Brug over Saramaccakanaal binnenkort open

1Brug overDe brug die het verkeer van Saron naar de Indira Gandhiweg zal leiden, kan binnen enkele dagen worden opgeleverd als het weer meewerkt. De brug zelf is al af, met uitzondering van de opritten. Met de EBS is het ministerie van Openbare Werken ‘on speaking terms’ voor de verlichting op de brug. Deze brug wordt de derde over het Saramaccakanaal.
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken oriënteerde zich gisteren op de brug. Parmessar deelde de pers mee dat de grondkwestie onder controle is en via comptabele wegen is afgehandeld.
Volgens R. Mitro van het ministerie van RGB is een deel van de grondeigenaren gecompenseerd met gronden en met geld. Waldo Ramdihal, directeur van het bedrijf Nameco dat de brug heeft gebouwd, zegt dat de gesprekken tijdrovend zijn geweest. Vandaar dat de bouw van de brug drie en een half jaar heeft geduurd. De gesprekken liepen aanvankelijk niet vlot met de perceeleigenaren. Van Ramdihal begreep Dagblad Suriname dat zulks nog steeds het geval is. ‘De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat de gesprekken nog niet zijn afgerond, maar het ministerie van RGB is bezig. Aan de brug hangt er een prijskaartje van SRD 59 miljoen, inclusief de rotonde en de riolering.’
Gebruiksduur brug 75 jaar
Voor directievoerder Anton Rustwijk was de toevoer van de leiding voor drinkwater het grootste probleem bij de bouw van de brug. ‘De brug is berekend op het zwaarste verkeer in Suriname. De gebruiksduur van de brug is ongeveer 75 jaar.’ De brug heeft aan weerszijden voet- en fietspaden. De totale lengte van de brug, vanaf het oud Pad van Wanica naar Saron, bedraagt 225 meter, bestaande uit drie secties van 75 meter. Om die grote buis van SWM is er voor het eerst niet met heipalen gewerkt, maar met boorpalen. ‘Dit heeft de vorm van de brug helpen bepalen, omdat er met boordpalen gewerkt moest worden’, zegt Rustwijk.
Met de komst van de brug kan er volgend jaar gestart worden met de vernieuwing van de brug over de Industrieweg.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!