Chaos SVB groter, zet kinderen in voor avondwedstrijd

De chaos bij onze moedervoetbalbond de SVB lijkt er alleen maar groter op te zijn geworden met de komst van een ‘nieuwe’ voorzitter. Aan de ene kant is dat te verklaren, omdat er niet veel nieuw vernieuwend bloed is bijgekomen. De ontevredenheid over het collectief van bestuursleden (het bestuur) is aanhoudend en dateert van enige tijd terug. Veel van de bestuursleden zijn netjes op hun respectieve posten gebleven en zullen vroeg of laat de dienst weer beginnen uit te maken, omdat men er langer met het bijltje hakt dan de voorman. Van de prominente bestuursleden is alleen de voorzitter nieuw. Deze is bekend als een analist, maar niet als een voormalige voetballer, lidbondbestuurslid, bestuurder van een der SVB-organen of clubbestuurslid. Voor het draaien van een grote complexe SVB, die achterstanden kent en de voetbalcultuur (nationaal en op districtsniveau) als uitdaging meemaakt, is praktische kennis van ‘de vloer’ onontbeerlijk. Wat de vorderingen zijn die de SVB in de tussentijd (niet) heeft gemaakt, bleek dinsdagavond bij wat leek een officieel interland tussen de nationale elftallen van Suriname en Frans Guyana. In welke categorie deze wedstrijd viel is onbekend, maar onze nationale selectie moeten wij, vooral de SVB, altijd serieus nemen. Steeds wanneer de nationale selectie van Suriname speelt, vooral thuis wanneer de SVB verantwoordelijk is, dient er geen chaos en onprofessioneel gedrag aan de dag te worden gelegd. In de media werd bericht dat de wedstrijd zou aanvangen om 20.00 uur. Dat betekent dat verantwoordelijke personen van de SVB op tijd ter plekke aanwezig moeten zijn en in hun handel en wandel ernaar toe moeten werken dat 20.00 uur wordt gehaald. De wedstrijd ving dinsdagavond minstens een kwartier later aan en het heeft niet gelegen aan de twee teams. Wat ook opviel, waren twee tenten en een reclamepoort van een bedrijf tussen de tribune en het speelveld. Deze reclameattributen ontnamen samen met de vele vlaggen die wapperden tussen het veld en de tribune, voor een deel het zicht van de toeschouwers. De voetbalbetrokkenheid van het bedrijf is bekend, maar wat de overeenkomst is tussen SVB en het bedrijf ten aanzien van het nationale elftal is in deze onduidelijk. Al zou er enige deal ten voordele van de SVB mogen zijn, de bond moet deskundig begeleiden, waardoor er geen obstakels ontstaan voor het publiek en de media. De SVB kan het verwijt worden gemaakt dat het de deskundige begeleiding niet heeft gegeven aan het bedrijf. Wat bij de aanvang van de wedstrijd ook opviel, was dat de dienstdoende arbiter de bal waarmee men moest aanvangen, moest afkeuren omdat die niet zou voldoen. Ook daar zien we de lakse houding van de SVB. Wat al helemaal uit den boze is, is het inzetten van kleine glo-jongens als ballenjongen bij wedstrijden die uiteindelijk om 22.00 uur eindigen. Al zou het gaan om kinderen van bestuursleden – hetgeen niet het geval is – en al zou men over 5 minuten thuis zijn, het is ongehoord dat bij een wedstrijd van Natio, jongetjes tot die uren worden ingezet. Tegen dat uur moeten de glo-jongens al lang in bed liggen. Bovendien is ruimte gegeven aan de ballenjongens om zelf een potje op het veld te spelen rond 21.00 uur tijdens rust. De SVB schroomt kennelijk de uitbuiting en kinderarbeid niet. Het is de SVB-bestuursleden kennelijk nooit opgevallen dat dit in onze stadions structureel gebeurt. Wat verder opviel, was de onprofessionele kleding van het totale Surinaamse team. We zien dat spelers en officials hetzelfde tenue aanhebben, vooral de trainers en de verzorgers etc… Officiële wedstrijden worden in Suriname door dit bestuur verzet om naar Spaans voetbal te kijken, maar men leert er kennelijk niet veel uit. Kunnen onze (reserve)spelers voortaan niet een jacket/onderscheidende kleding krijgen? Kan de technische staf geen aparte kleding krijgen en het liefst uniform?
Wat ook behoorlijk onprofessioneel was, is het gedrag van ten minste een hoog geplaatst SVB-bestuurslid, dat waarnam voor de voorzitter. De man liep persoonlijk op het veld foto’s te maken, zonder zich te bekommeren om zijn verantwoordelijkheid en positie. Bestuursleden dienen tijdens wedstrijden van Natio wel enig protocol in acht te nemen en niet als tieners en enthousiaste fans die zichzelf even niet in de hand hebben, te lopen op het veld om foto’s te maken. Temeer klemt dit wanneer de aanvangstijd is overschreden en de teams opgesteld wachten om de wedstrijd aan te vangen. Men heeft met dit gedrag persoonlijk bijgedragen aan een late aanvang van de wedstrijd en daarmee toont men geen respect te hebben voor onze nationale selectie. Wat ook opviel, is dat niet als pers geaccrediteerde of zich als zodanig identificerende personen vrij en blij dwars op het veld liepen om foto’s te maken tussen het begroeten van de spelers door. De toegang tot de wedstrijd was gratis, maar het is niet in de media officieel aangekondigd. Ook is op de SVB-website nergens melding gemaakt van deze wedstrijd. Tijdens wissels en aan het einde van de wedstrijd heeft de vierde official geen gebruik kunnen maken van een elektronisch bord, omdat dat er niet was (of omdat een defecte niet kon worden vervangen). Voorts werd een arbiter van stal gehaald, die kennelijk niet op de hoogte is van instructies die een tijd geleden zijn gegeven. De arbiter heeft zo bij het tonen van gele kaarten, deze bijna gesmeten in het gezicht van betreffende spelers, op een zeer agressieve wijze. Gangbaar en instructie is om – mede in het belang van de onpartijdigheid en het bewaken van de sportiviteit – de gele en rode kaart rustig en op een gepaste afstand te tonen aan de betreffende speler. De SVB-functionaris, die de scheidrechterscommissie ambtshalve voorzit, en de commissie zelf hebben onze arbiters kennelijk niet genoegzaam geïnstrueerd. De komische arbiter die capriolen uithaalt, is niet van deze tijd en bij Natio past het zeker niet. Wat zeker ook van laksheid getuigt, is het beheer van het stadion. Bij het uittreden uit het stadion dat behoorlijk gevuld was, werd slechts een uitgang van maximaal 1 meter breed gehanteerd. Als ons SVB-bestuur zijn taak op zo een manier verzaakt, zal het imago van ons nationaal elftal blijven eroderen. Tekenend daarvoor was zeker de ‘piking veld’ wedstrijd waarmee een aantal ‘grote’ mannen ongestoord bezig was achter het Essed Stadion op het SVB-complex. Een gratis interland van onze Natio op enkele meters afstand was als lucht voor deze bigimans.

error: Kopiëren mag niet!