Opzet of slordigheid?

De Nederlandse zender RTL4 heeft afgelopen zondagavond het wekelijkse programma ‘Ontvoerd’ uitgezonden dat gewijd is aan een zaak die betrekking heeft op Surinamers. Overigens, uit de reportage blijkt dat er van ontvoering geen sprake is! Het programma is nog te zien op de website van de zender. Over de gebruikte, slinkse en misleidende methode die Van den Heuvel eigen is, wil ik het niet hebben. Ik wil slechts volstaan met het volgende. In een korte inleidende tekst bij de uitzending op de website staat onder andere: ‘De twee zoons van Sheila Zandwijken wonen al vijf jaar bij hun grootmoeder in de jungle van Suriname. Zij weigert ze terug te geven aan hun moeder in Nederland. John en zijn team reizen af om een doorbraak te realiseren’. In de reportage zegt de voice over: ‘Het gebied waar het om gaat, heet Para en bestaat voornamelijk uit plantages en jungle’.
Van den Heuvel gaat er prat op dat hij zorgvuldig te werk gaat, maar dat klopt niet (altijd). In de boven aangehaalde citaten spreekt hij namelijk van ‘de jungle (van Suriname’). En waar is de locatie in werkelijkheid? Nog geen 40 km van Paramaribo aan de Meursweg in het district Para, in een landelijke omgeving! Kent hij het verschil niet tussen jungle en bosrijk gebied?
Maar nog erger, als Van den Heuvel het heeft over zorgvuldig te werk gaan: hij gebruikt meerdere keren in de uitzending als illustratiemateriaal een kaart van Suriname waarin het Surinaams grondgebied staat afgebeeld zonder het aan ons toebehorend Tigri-gebied en de ‘omstreden’ driehoek aan de oostkant, ook Surinaams grondgebied. Meneer Van den Heuvel: opzet of slordigheid?
Luciën de Freitas
Gepensioneerd journalist/eindredacteur
Paramaribo

error: Kopiëren mag niet!