Asiskumar Gajadien: ‘Dan wil de president vandaag mooi boi spelen’

‘Dan wil de president vandaag mooi boi spelen,’ slingerde het VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien naar het hoofd van president Desi Bouterse tijdens de Begrotingsbehandelingen. Op grond van een persoonlijk feit interrumpeerde Gajadien. Het persoonlijk feit hield verband met het feit dat de president de volgende woorden gebruikte in het parlement, doelend naar Gajadien. ‘Sommige mensen zijn ziende blind.’ Volgens Bouterse zal hij de corruptie aanpakken. De Centrale Lands Accountantsdienst, de CLAD, zal door hem ingeschakeld worden om de vermeende corrupties te onderzoeken op alle ministeries en parastatale bedrijven. Waar nodig zal de procureur generaal (pg) gevraagd worden voor het instellen van een onderzoek.
In een interruptie reageerde Gajadien vol verbazing dat de president vier jaren verder nadat hij werd geinaugureerd en plechtig beloofde dat hij een kruistocht zal instellen tegen corruptie, tot het besef komt dat hij de corruptie daadwerkelijk moet aanpakken. Volgens Gajadien is er binnen die 4 jaren tijd enorm moreel verval opgetreden. Binnen die 4 jaren is er juist een corruptie faciliterend beleid gevoerd. Gajadien dacht voor een moment dat de president bezig was met een toespraak op de ‘Berm’ toen hij naar zijn woorden luisterde. De VHP’er schroomde er beslist niet voor aan te halen dat de president in het parlement bezig was om met zijn mooie praatjes de harten van de samenleving te winnen. En wederom 10.000 beloftes zal doen. Vooral tegen de achtergrond dat de verkiezingen al over een jaar plaatsvinden. Gajadien wees de president erop dat hij concreet moet aangeven welke corruptieve zaken aangepakt zullen worden en niet te relativeren naar de VS en Europa. ‘U gaat de historie in als de meest corrupte regering.’
De president nam deze interruptie beslist niet in dank af. ‘Sommige mensen zijn ziende blind,’ uitte hij aan het adres van Gajadien. Dit werd door Gajadien bestempeld als een persoonlijk feit. Hij legde de nadruk op dat binnen de 4 afgelopen jaren er diverse brieven zijn gestuurd naar de president betreffende verduidelijking van tal van corruptieve zaken, ook de kwestie binnen de EBS en diverse staatsbedrijven. Deze brieven zijn nooit beantwoord geworden door de president. Gajadien merkte eveneens op dat deze brieven misschien zoek zijn.
Anton Paal, assembleelid van de Palu die ook interrumpeerde, sprong in de bres voor de president. ‘Mooi boi’ spelen, deze uitdrukking beschouwde hij als een belediging aan het adres van het staatshoofd. Volgens het NPS-assembleelid Ruth Wijdenbosch is ‘mooi boi’ juist een normale uitdrukking en beslist geen belediging. Zij wees erop dat er beslist geen sfeer gecreeerd moet worden in het parlement waarbij dit instituut door de samenleving als met een ‘poppenkast’ wordt vergeleken. Integendeel is het een positieve boost naar de president toe die misschien lang geen ‘mooi boi’ is genoemd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!