Directeur Abmacon tekent achteraf overeenkomst

‘Ik heb de overeenkomst met het ministerie van Sport & Jeugdzaken getekend, waarbij ik ook al ben uitbetaald’, zegt Sarindi Abdoellah, eigenaar en directeur van Abdoellah Machine & Constructiebedrijf (Abmacon) in gesprek met Dagblad Suriname. Eerder is minister Ismanto Adna flink onder vuur genomen in het parlement, toen aan het licht kwam dat de bewindsman zijn eigen partijgenoten en vrienden zou hebben begunstigd met onderhandse gunningen. Parlementariër Hesdy Pigot haalde aan dat hij mensen had gesproken die de spullen, waaronder 16 paar doelpalen, door het bedrijf van Abdoellah nog steeds niet hebben ontvangen. In tegenstelling tot wat de echtgenote en onderdirecteur van het bedrijf eerder aan de krant hadden verteld, gaf de directeur, nadat wij hem aangaven dat wij over de documenten beschikten, aan dat hij inderdaad al een groot deel van de doelpalen heeft afgeleverd. Op de sportvelden van de Cultuurtuinlaan en Latour na zijn ze allemaal al geleverd.
Contracten achteraf getekend
Het contract is van augustus 2013. Parlementariër Asiskumar Gajadien geeft desgevraagd aan dat hij als volksvertegenwoordiger het een kwalijke zaak vindt dat minister Adna ervoor schroomt om een Clad-onderzoek naar al deze onregelmatigheden in te stellen, omdat bij deze kwestie duidelijk is gebleken dat door de minister gesjoemeld is. Het raadsvoorstel dateert van 28 februari 2013. De betalingen hebben inmiddels ook al plaatsgevonden. De overeenkomsten voor zandleveringen, brushcutters en doelpalen werden allemaal maanden nadien getekend, namelijk in augustus. Gajadien vertelt verder dat vanwege de geluiden men achteraf zaken vermoedelijk is gaan rechttrekken. ‘Als de minister schroomt voor een Clad-onderzoek, wil dat niets anders zeggen dan dat de minister eigenlijk zijn portefeuille ter beschikking moet stellen’, benadrukte Gajadien.
Gajadien vermoedt dat de bewindsman deze houding aanneemt om parlementariër en partijgenoot van de KTPI, Oesman Wangsabesari, in bescherming te nemen. Vanuit de zijde van de regering kan volgens Gajadien niet veel verwacht worden, omdat het volgens hem bekend is dat de regering Bouterse –Ameerali een corruptie faciliterend beleid tot nu toe gevoerd heeft. De volksvertegenwoordiger is er zeker van dat een onderzoek vanuit de zijde van de regering zeker niet zal plaatsvinden.
In augustus 2013 maakte Dagblad Suriname al gewag van deze vermeende bevoordeling van eigen partijmensen. Deze zaken zijn niet openbaar aanbesteed, maar binnenskamers gegund ten voordele van partijgenoten. Minister Adna heeft in DNA bekend dat de doelpalen al bevestigd zijn, de bruschcutters al geleverd en het zand voor een groot deel al op bestemming is. Een deel is door omstandigheden niet geleverd, vanwege een conflict tussen de leverancier en de begunstigden. ‘Er is geen Clad-onderzoek nodig in deze zaak’, zei Adna aan het parlement. Hij bleef bij dit standpunt.
FR

error: Kopiëren mag niet!