Weg naar Brokopondo en Afobakaweg gebarricadeerd

1 Weg naar Brokopondo en Afobakadam gebarricadeerdGistermorgen hebben bewoners van het dorp Balingsoela de weg naar het centrum van Brokopondo en de Afobakaweg gebarricadeerd. Volgens een inspecteur van de voorlichtingdienst bestond de groep uit bijkans 80 personen, maar het kan ook meer zijn. De ontevreden groep had een barricade met houtblokken en vaten opgeworpen. Daarnaast stonden de bewoners van Balingsoela met borden op straat. ‘Uit het voorlopig onderzoek is gebleken dat de mensen ontevreden zijn omdat zij nutsvoorzieningen moeten ontberen’, zegt de inspecteur. ‘Het bestuur had bepaalde afspraken gemaakt met de bewoners en die zijn kennelijk niet of niet naar tevredenheid nagekomen.’ Gisteravond rond 19.00 uur werd de barricade opgeheven.
Districtscommissaris Ivonne Pinas van Brokopondo zegt dat zij persoonlijk de plaats heeft bezocht en de bewoners persoonlijk heeft gevraagd om de barricade op te heffen. ‘De demonstranten hebben geweigerd om dat te doen’, deelt de dc mee. Één van de eisen van de mensen is dat zij toestemming willen om langs de weg van Dam 10, waar de hulpdammen van Suralco zijn, goudwinningwerkzaamheden te ontplooien. ‘Ik als dc kan echter die verantwoordelijkheid niet nemen. Ik kan ze niet toelaten om daar te werken, behalve als ik Suriname niet lief heb’, stelt Pinas.
Een andere reden van ontevredenheid is dat een zekere R. in hun gebied bezig is steenslag te ontginnen. De mensen hebben last van de explosies die plaatsvinden bij de ontginning. De dc zegde toe dit nader te bespreken met de betreffende ondernemer om tot een oplossing te komen. Desondanks is door de mensen geweigerd om te stoppen met de wegbarricade. Men zegt door te zullen gaan tot er een oplossing komt. Na schooltijd werd het chaotisch. De leerkrachten en de scholieren konden niet naar huis. De politie van Brokopondo had assistentie gevraagd van speciale eenheden uit Paramaribo om de demonstranten te verwijderen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!