Minister Belfort en waarnemend Hofpresident strijken plooien glad

Minister Belfort en waarnemend President van het Hof van Justitie strijken plooien gladDe minister van Justitie en Politie, mr. Edward Belfort, en de waarnemend president van het Hof van Justitie, mr. Iwan Rasoelbaks, hebben gisteren tijdens hun reguliere meeting de plooien gladgestreken over zaken die eerder in De Nationale Assemblee zijn aangekaart. Mr. Rasoelbaks zegt dat in een goed overleg met de Justitieminister, punten die als verdachtmakingen naar het Hof en of onaangenaam zijn overgekomen naar de Raio-opleiding, de opleiding voor aankomende rechters, zijn besproken.
In een vraaggesprek kort na de bespreking geeft de waarnemend president bij het Hof van Justitie aan dat er een open communicatie is tussen hem en de minister, als ook de tweede lijn van het ministerie van Justitie en Politie. ‘Dit is in feite de juiste wijze van communiceren om de rechtspleging op te krikken. Er mogen geen barrières zijn. Beide neuzen, van zowel de regering als de rechterlijke macht, moeten in één richting gericht zijn ten voordele van dit volk.
Mr. Rasoelbaks meent dat het volk snel, deskundig en efficiënte rechtspraak moet hebben. ‘In het vooruitzicht ligt om de doorlooptijden stelselmatig en structureel terug te dringen.’ Het Hof heeft een bepaald plan ontwikkeld en in een goede communicatie met het ministerie van Justitie en Politie wordt getracht dat in delen te realiseren. Er wordt prioriteit gegeven aan de aanpak van huisvesting, ICT en deskundigheidsbevordering door cursussen. ‘Voor het Hof is menskracht zeer belangrijk. Daar komt bij kijken de benoeming van onder andere deurwaarders en griffiers om die trein snel verder aan het rollen te krijgen’, zegt de waarnemend president van het Hof van Justitie.
De president bij het Hof van Justitie, die sedert1 april van dit jaar belast is met deze functie, zegt verder dat de regering nog bezig is zich te buigen over de formele waarneming. ‘Voor mij is het een bijzondere uitdaging om de rechtspraak van dit land te leiden. Het Hof krijgt van alle kanten de medewerking.’ In Suriname hebben we een rechtsfamilie tussen landen, waarbij op internationaal gebied gewerkt wordt aan het upgraden van onze rechtspleging.’
De minister bevestigt de goede communicatie met de waarnemend president bij het Hof van Justitie. Hij voegt daarbij eraan toe dat president Desire Bouterse hem alle ruimte biedt om het Hof goed te laten functioneren. ‘De gemeenschap mag erop rekenen dat de ingeslagen weg zeker zal worden voortgezet’, aldus minister mr. Edward Belfort.

error: Kopiëren mag niet!