DNA-leden eisen Clad-onderzoek in brushcutter- en zandschandaal

DNA 1
DNA 2
DNA 3KTPI-parlementariër Wangsabesarie leverde zand en beleidsadviseur Paje brushcutters
Verschillende DNA-leden hebben de minister van Sport- en Jeugdzaken onder druk gezet om een Clad-onderzoek in te stellen naar het vermeende brushcutter- en zandschandaal op zijn ministerie. Onder andere de leden Hesdy Pigot, Carl Breeveld en Ruth Wijdenbosch vroegen waarom er geen Clad-onderzoek komt. Pigot wilde ook een lijst met namen van de sportvelden die in aanmerking gekomen zijn voor het zand en de brushcutters. ‘Want ik heb mensen gesproken die deels gehad hebben of helemaal niet’, zegt Pigot. In deze zaak heeft minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken op 29 januari 2013 een raadsvoorstel ingediend. Op 28 februari 2013 heeft hij goedgekeurd gekregen van de onderraad ruim SRD 650.000. Daarbij zou de firma Diwo Parts 100 stuks brushcutters leveren van SRD 2.150 per stuk. Stichting Trojour zou 3.450 kubieke meters opvulzand leveren ter waarde van SRD 307.000 en Abmacon moest 16 doelpalen vervaardigen en bevestigen ter waarde van SRD 135.700. Wat de samenleving verbaasde, is dat Adna zijn eigen partijgenoten heeft begunstigd met dit project. Zo is de zandleverancier niemand anders dan KTPI-parlementariër en partijgenoot van Adna, Oesman Wangsabesarie. De brushcutters worden geleverd door de niet bij KKF ingeschreven onderdelenwinkel Diwo Parts. Echter, de bruschcutters worden aan Diwo Parts geleverd door de agent van Kaminah Motors in Suriname, Frans Paje. Deze is beleidsadviseur van Adna op dit ministerie. De doelpalen zouden geleverd worden door Abmacon, maar deze ontkende tegenover Dagblad Suriname enig contract en geld hiervoor ontvangen te hebben. In augustus 2013 maakte Dagblad Suriname al gewag van deze vermeende bevoordeling van eigen partijmensen. Deze zaken zijn niet openbaar aanbesteed, maar binnenskamers gegund ten voordele van partijgenoten.
Gisteren maakte Adna in de DNA bekend dat de doelpalen al bevestigd zijn, de bruschcutters al geleverd en het zand voor een groot deel al op bestemming. Een deel is door omstandigheden niet geleverd, vanwege een conflict tussen de leverancier en de begunstigden. ‘Er is geen Clad-onderzoek nodig in deze zaak’, zei Adna aan het parlement. Hij bleef bij dit standpunt.
Op een lijst die door minister Adna aan Dagblad Suriname in augustus 2013 verstrekt is, komen 49 velden (groot en klein) voor die een donatie zullen krijgen in de vorm van zand, brushcutters of doelpalen. Opmerkelijk is dat de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini niet meegenomen zijn. In het district Nickerie zijn 5 velden in aanmerking gekomen voor donaties. Deze zijn Groot Henar, Minicentrum Zeedijk, Solom, Multiveld Paradise en Wageningse Sportbond. In Saramacca krijgen SV Kampong Baroe, SCV Bintang Baru, SCSV Bersama, miniveld Boskamp, HC Powelschool en OS Uitkijk ondersteuning. In Paramaribo komen Stichting BOC Kamponglaan, Puwanani, Stichting Ressortontwikkeling Flora, Saharaveld Roblesweg, Pontbuitenveld, Albufloveld Flora, Latourveld, sportveld Clevia, volleybalveld Bazooka Kamponglaan en speeltuin BOC Kamponglaan aandacht van de minister. In Para gaat de minister denken aan voetbalveld Held, AJ Wellesschool, Lucien Thimotius Sportcomplex en Multiveld Billitonproject. In Coronie komen Merezoveld, Plantage Novar, veld Flamingo en Oud Bondsveld te Totness in aanmerking. In Wanica komen in aanmerking SCV Jong Rambaan, SV Manhatten, Curaboys, Hindelaya, Real Poerwo, Real Java, SV Koewarasan, Sportclub Altona (SCA), voetbalveld Houttuin Cassialaan, veld Celebesweg en SCSV Bangun Muda. Het laatst is het district Commewijne met SV De Hulp, SV Voorburg, SV Zoelen, speeltuin Tamanredjo, SV Real Peperpot, speeltuin Marienburg, Jagtlust en SV Ellen.

error: Kopiëren mag niet!