Workshop voor de visserijsector in Suriname

Eerder deze maand zijn vissersorganisaties en collectieven uit Suriname bij elkaar gekomen in een Nationaal Visserij Workshop, waarbij het doel was om de capaciteit van de vissector te vergroten en een sterkere handelspositie te bepalen in de nationale, regionale en internationale processen voor ontwikkeling en implementatie van visbeleid.
Tijdens de workshop werden door de deelnemers uitdagingen geïdentificeerd in gebieden zoals management van de organisaties, lidmaatschap en vislicenties. Vervolgens werden oplossingen aangedragen waarbij de capaciteit en middelen werden bepaald om deze te bereiken. Er ligt een urgent probleem, waarbij duidelijke omlijnde nationale visbeleidsplannen omkaderd moeten worden, aangezien deze de mogelijkheden bieden om de uitdagingen op korte termijn aan te kunnen. De rol van de vissers is bijzonder kritiek, nu er een aantal internationale en regionale beleidsrichtingen ontwikkeld zijn en geïmplementeerd worden, zonder een grote inmenging van Suriname.
Het Caribisch Netwerk voor Vissersorganisaties (CNFO) is in consultatie met de leden, waarmee ook Suriname, voor de voortdurende onderhandelingen over Internationale richtlijnen voor duurzame visserij, wat gecoördineerd wordt door de United Nations Food and Agricultural Organization (FAO). De workshop was gefinancierd mede door de Europese Unie die voor het project ‘Enhancing food security from the fisheries sector in the Caribbean’ een investering heeft gedaan van € 1 miljoen. Het doel van het project is het bereiken van de vissector binnen het gehele Caribisch gebied.

error: Kopiëren mag niet!