APSS wacht nog op hulp regering

apssEr zijn nog beschermingsmaatregelen nodig naar de Surinaamse kippenboeren toe. De Associatie van Pluimveesector in Suriname (APSS) hoopt dat de Surinaamse regering niet te lang meer op zich zal laten wachten en iets zal doen tegen de oneerlijke concurrentie die er ontstaat door de import van buitenlandse kip. “We zijn nog steeds niet opgewassen tegen de 100% gesubsidieerde kip uit Brazilië en VS”, zegt APSS-voorzitter Memchand Kanhai. Hij onderkent dat er internationale afspraken bestaan in de agrarische sector die Suriname aan handen en voeten binden. “Maar er is dus werk voor de Staat om verder iets te doen aan de verdere verlaging van de invoerrechten en de omzetbelasting op productiemiddelen en dan ook de verhoging van de heffing op de import van kip”, zegt Kanhai.
Nu wordt de kipmarkt voor 60 procent overspoeld met buitenlandse kip, waardoor kippenkwekers regelmatig met een overschot aan kip zitten. Internationaal is de kippensector afhankelijk van vraag en aanbod. Aan het begin van de zittingstermijn van deze regering had de nieuwe DNA-voorzitter, Jenny Simons, de APSS uitgenodigd in het parlement om de sector te horen. Haar wens toen was om het marktaandeel van APSS juist 60% te maken en dat van de importeurs tot 40%. Binnen de afgelopen tien jaar is de productie van Surinaamse kip verdubbeld. Werden er toen 70 duizend kuikens geproduceerd, anno 2014 is dat 140 duizend kuikens per jaar. Volgens Kanhai is deze groei te danken aan de bewustwording van de consument. De grote investering in het adverteren van het eigen product heeft positieve vruchten afgeworpen.
Bestuur APSS herkozen
Nadat bij twee uitgeschreven algemene ledenvergaderingen op 2 en 18 mei er geen quorum was, is reglementair het APSS-bestuur onder voorzitterschap van Kanhai herkozen voor twee jaar. Het quorumgebrek heeft niet te maken met interne strubbelingen. “Anders zou je het hebben gehoord”, zegt de voorzitter. Binnen het bestuur zullen de gekozen leden deze week afspraken maken met betrekking tot eventuele verschuivingen.

error: Kopiëren mag niet!