Guyana’s Buza-minister: ‘Tigri is van Guyana’

Het standpunt van Guyana over de New River Triangle, het voor ons bekend Tigri-gebied, staat nog steeds overeind. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Carolyn Rodrigues-Birkett, heeft dat nog eens bevestigd: ‘dit gebied is een deel van het Guyanees territorium.’ Dit is haar antwoord op wat onze Buza-minister, Winston Lackin, vorig week tijdens de begrotingsbehandelingen in het parlement heeft gezegd. Volgens Lackin is Tigri Surinaams grondgebied. ‘Daarover bestaan er geen twijfels’, zei Lackin toen. Volgens de Guyanese minister is in 1936 door de regeringen van Brazilie, Nederland en Brits-Guyana bepaald waar de grenspunten van de New River Triangle waren.
‘Als wat Lackin heeft gezegd waar mocht zijn, dan betreur ik dat ten zeerste’, zegt Rodrigues-Birkett. Ze weet te vertellen dat de grenscommissies van Suriname en Guyana in onderhandelingen zijn en er vordering geboekt worden. ‘We kijken uit naar een gunstig resultaat van de onderhandelingen in de nabije toekomst’, zegt ze. Ze geeft toe dat het grensgeschil niet binnen een dag opgelost kan worden, maar beide commissies doen hun werk. Volgens de Guyanese minister is het een noodzaak dat haar volk weet wat haar historische grenzen zijn en dat weten de meesten wel. ‘En deze zaak is ook heel duidelijk en helder voor ze. Maar we zijn ook een vredelievend volk en zullen dit geschil ook in vrede oplossen’, zegt ze.

error: Kopiëren mag niet!