Wet Kapitaalmarkt door DNA

De Nationale Assemblee heeft vrijdag op het nippertje de Wet voor Ordening van de Kapitaalmarkt en de Wet Internationale Sancties kunnen aannemen. De deadline om op de zwarte lijst geplaatst te worden zou namelijk op dinsdag 20 mei verstrijken. Met deze wet moet er meer transparantie en toezicht komen op het financieel verkeer. Samen met de Wet Terrorisme Financiering, de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de Wet Strafbaarstelling Money Laundering heeft Suriname voldaan aan de regionale en internationale standaarden. Suriname moet voortaan illegale financiële transacties, vreemde cashflows die eventueel gebruikt kunnen worden om terrorisme te financieren, opsporen en vervolgen. De dreiging van de blacklisting van Suriname zorgde ervoor dat oppositie en coalitie in dezelfde richting keken. Na een marathonsessie werd de Wet voor Ordening van de Kapitaalmarkt dan ook met 34 stemmen aangenomen. De Wet Internationale Sancties werd met 33 stemmen aangenomen.
CFATF
Suriname heeft zich gecommitteerd aan de regionale financiële regulator, de Caribbean Financial Action Task Force. Op basis hiervan moet Suriname voldoen aan 40 aanbevelingen en 9 speciale aanbevelingen die te maken hebben met financiering van terrorisme. Suriname heeft wat dit betreft in 2012 de Wet Terrorisme Financiering aangenomen, maar de overige aanbevelingen bleven liggen, hetgeen leidde tot de dreiging met blacklisting. Hiermede zou het internationale financieel verkeer ernstig in gevaar komen.

error: Kopiëren mag niet!