‘Steeds meer stakende pa’s hervatten werkzaamheden’

OD Paulus Pinas
OD Paulus Pinas
De onderdirecteur Delinquentenzorg, Paulus Pinas, zegt dat de reden van de staking van de penitentiaire ambtenaren ongegrond is. Dit zegt hij op basis van het feit dat een groep stakende penitentiaire ambtenaren de werkzaamheden reeds heeft hervat. ‘De groep die voor de inrichting werkt, wordt steeds groter’, zegt Pinas. De pa’s die belast zijn met de bewaking, zorgen ervoor dat in ieder geval de werkzaamheden in de inrichtingen plaatsvinden. Alle handelingen naar de gedetineerden toe om ervoor te zorgen dat zij niet verwaarloosd worden en dat de veiligheid van de Staat daardoor gewaarborgd is, worden uitgevoerd. ‘Recent is er zoveel tamtam geweest met betrekking tot de vrijlating van gedetineerden op basis van het recht ‘vi’. Zoveel commotie in de gemeenschap en nu staken de pa’s! Wat gebeurt er als gedetineerden gaan ontvluchten? Hierdoor krijg je een grotere tamtam’, aldus Pinas. De directieleden van de penitentiaire inrichtingen en de werkwilligen trachten de veiligheid in de inrichtingen te waarborgen, alsook de veiligheid van de Staat.
Geen conflict
‘Ik wens te benadrukken dat tussen de vakbond en het ministerie van Justitie en Politie er geen conflict is. Wanneer men de zaken getild heeft naar een ander niveau, bij een presidentiële commissie, en het loopt niet goed, dan moet men daar terug om zaken te bespreken’, zegt Pinas. ‘Als men naar de rechter gaat, moet men de uitspraak afwachten. Je kan de rechter niet onder pressie zetten door te staken. De reden van staken is ongegrond’, stelt de onderdirecteur.

Het leven in detentie

Gisteren werd een presentatie gehouden in Nickerie over ‘het leven in detentie’. Dit is een handleiding, een brochure, geschreven in samenwerking met de Franse ambassade ten behoeve van gedetineerden. Het doel van de brochure is om gedetineerden bij te staan en hun aan te leren hoe zij zich moeten gedragen in de gevangenis. ‘Wij zijn bezig beleid te maken om de inrichtingen te transformeren naar correctiecentra zoals de minister een paar maanden geleden had aangekondigd. Bovendien zijn wij dagelijks bezig daarmee en dat betekent dat de basis gelegd moet worden om tot die transformatie te komen. Dit is één van de randvoorwaarden waarmee wij zijn begonnen om identieke leefregels vast te stellen in alle inrichtingen.’ Volgens Pinas zou de presentatie gisteren plaatsvinden in Centrale Penitentiaire Inrichting CPI, maar vanwege de actie in Paramaribo heeft men dat verplaatst naar Nickerie. In Nickerie zouden alle pa’s aan het werk zijn.
‘Dat laat ik voor zijn rekening’
Dagblad Suriname maakte contact met de voorzitter van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS), Gustaaf Gallant, om te vernemen hoe de acties verlopen. ‘Dat laat ik voor rekening van Pinas. We weten dat hij over het algemeen op een gespannen voet leeft met de werkelijkheid, maar we laten dat voor zijn rekening’, aldus Gallant. Volgens Gallant is een vaststaand feit dat de alv heeft besloten dat ze in staking blijft. De leden maken gebruik van dat recht, ‘omdat er zaken zijn die circuleren en de pa’s zijn de situatie al beu’.

error: Kopiëren mag niet!