SISA: nieuw YouTube-kanaal voor de gekleurde vrouw

De heersende beauty-norm aan de kaak gesteld.2Wie regelmatig op YouTube te vinden is, weet dat er verschillende kanalen te vinden zijn, elk met een eigen onderwerp en afspeellijst van clips. Sinds twee weken is daar een nieuwe bij en dat is SISA. “We richten ons op jonge, gekleurde vrouwen in Nederland, Suriname en het Caribisch gebied”, aldus Rowan Blijd, initiatiefneemster van de site en een fervente vlogger (video-blogger). SISA doet dit samen met een vijftal andere blogger en vloggers, allemaal van Surinaamse afkomst.
Gekleurde vrouw is onderhevig aan onrealistische Westerse norm
“Door middel van onze video’s, waar positiviteit en ‘sisterhood’ centraal staan, willen we laten zien dat het oké is om jezelf te zijn, trots te zijn op wie je bent en waar je vandaan komt.” Volgens Blijd zijn gekleurde vrouwen, in Nederland maar zeker ook n Suriname, “onderhevig aan een Westerse norm die niet altijd even realistisch is voor gekleurde vrouwen”. Met het nieuwe YouTube-kanaal hoopt ze een digitale plek te creëren waar deze vrouwen zich op hun gemak voelen en inspiratie op kunnen doen. “Elke zondag zullen we nieuwe video’s uploaden”, aldus Blijd. In de video’s zullen verschillende onderwerpen aan bod komen op het gebied van mode, lifestyle, beauty en natuurlijk haar.
Nederlandse media is te Europees gecentreerd
Onlangs was er in Nederland een heuse rel omtrent een artikel over Naomi Campbell waarin haar ‘afro’ belachelijk werd gemaakt en een vogelnestje werd genoemd. Volgens Blijd heeft dat te maken met het Europees gecentreerd beeld wat, niet alleen in Nederland maar over heel de wereld, heerst in de media. “Men heeft niet nagedacht, inclusief die hoofdredactrice, of zoiets wel kan of niet. Dat het dus toch gepubliceerd is, laat zien dat er wat mis is met de media in Nederland.” Het blad probeert het nu goed te maken door een special te maken over ‘black hair’. “Dat is hun manier van diep door het stof gaan, maar ik hoop niet dat het de andere kant op gaat, dat het dus een overdreven prijzen van ‘black hair’ wordt dat het niet meer oprecht is.”
Buitenlandse media nodig om inzicht te krijgen
De blogger, die zelf een prachtige bos ‘natural black hair’ heeft, vindt het echter nog steeds jammer. “Het is jammer dat eerst die heisa nodig was en dat het een ‘special’ moet worden. Waarom niet gewoon een artikel tussen alle andere, gewoon alsof het normaal is?” Blijd haalt het voorbeeld aan van een ander Nederlands blad waarin popster Rihanna een ‘niggerbitch’ werd genoemd. “Zo een artikel gaat een hele redactie over. Dat betekent dat veel mensen het zien voor het geplaatst wordt en dan is er dus niemand die het fout vindt. Zo Europees gecentreerd wordt er gedacht dat buitenlandse media voor nodig zijn om de Nederlandse media dan te doen inzien dat zoiets gewoon niet kan …”
Prachtig met eigen haar en eigen vorm
Met SISA hoopt Blijd een verandering teweeg te brengen. “Ik als blogger en vlogger hoop, met andere mensen in het wereldje dat schrijft, een verandering te brengen. Ik ben toch wel blij dat er, doordat we met zijn allen in opstand zijn gekomen, toch nog zo een special wordt gedaan in dat blad.” Blijd heeft, sinds haar bezoek aan Suriname vorig jaar, gemerkt dat haar pagina’s ook hier worden bekeken. “Dat is mooi en handig. Het is namelijk ons streven om alle Nederlands sprekende gekleurde vrouwen te bereiken. We willen ze een ander beeld geven dan de heersende norm en dat ze gewoon zichzelf kunnen zijn, met hun eigen haar, hun eigen vorm en dat ze ook dan nog steeds prachtig zijn!”
We sluiten niemand uit
Blijd benadrukt dat binnen haar team niet iedereen ‘natural hair’ heeft. “Sommigen maken gebruik van weaves en pruiken, we sluiten niemand uit. We willen gewoon laten zien wat er allemaal kan met de donkere huid en ‘black hair’.” SISA, wat staat voor Strength Intelligence Sisterhood Adventure, is naast op YouTube ook te volgen via Facebook. De SISA’s zijn naast Rowan Blijd ook Ngina Louz, Benay Weltevreden, Christel Blokland, Minerva Limon en Gwendelien Cumberbatch. Wie meer informatie wil, kan mailen naar [email protected].
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!