Naschoolse opvang nieuwe stijl: “Meki njang nanga njang”

nsoDat het met de maaltijden van de naschoolse opvang nog niet helemaal goed zit, werd gisteren pijnlijk duidelijk toen een bezorgde grootmoeder de redactie van Dagblad Suriname bezocht. “Mijn kleindochter had dit gekregen, maar na een hap spuugde ze het al uit met de woorden ‘oma, dit is echt niet lekker, hoor!’.” De kleindochter gaat naar een glo-school te Paranam. Verder wil ze niet veel meer kwijt en wenst ze ook anoniem te blijven.
“Het lijkt wel eten wat je klaarmaakt voor de hond”
De grootmoeder stoort zich aan het feit dat er vanuit de Staat goed betaald wordt voor de maaltijden, maar dat de kwaliteit ver beneden peil is. “Ze krijgen genoeg geld per maaltijd die geleverd moet worden, maar het is gewoon goedkoop eten wat ze voor de kinderen klaarmaken.” De maaltijd heeft ze meegenomen als bewijs: een bord rijst met wat kool, een stuk aardappel en een kippenbotje met wat repen vlees eraan. “Het lijkt wel eten wat je klaarmaakt voor de hond!” Als klap op de vuurpijl vertelt de bezorgde oma dat het haar is opgevallen dat het schoolhoofd ook profiteert van de maaltijden van de naschoolse opvang. “Maar dit is niet wat zij eet, zij krijgt andere maaltijden.”
Is dit naschoolse opvang nieuwe stijl?!
De maaltijd getuigt van een enorme gemis aan standaarden en controle op naleving van die standaarden. Het is niet de eerste keer dat er wordt geklaagd met betrekking tot de naschoolse opvang. Een ouder, deze keer uit Commewijne, had enkele weken geleden ook al de redactie benaderd met de klacht dat de trenzen om één van de scholen vol lag met de witte meeneembakken waarin het eten verdeeld wordt. De scholieren bleken het allemaal weg te smijten en dat is niet zo gek als de inhoud een kleurloos excuus voor een moksi alesi is. Het lijkt erop dat zij die de voeding voor de scholieren klaarmaken, er echt op uit zijn de zakken te vullen. “Deze valt eigenlijk nog wel mee. Mijn dochter is schoonmaakster op een andere school. Zij zegt dat het eten daar nog erger is.”
Zakken vullen!
Wat er verdiend wordt over de ruggen van deze schoolkinderen heen, is geen klein bedrag. Van een welingelichte bron kregen wij te horen dat de zogenaamde gaarkeukens per portie een bedrag van SRD 2 verdienen. Daar komt bij dat zij voor boodschappen gratis terecht kunnen bij een bekende markt in de stad, die dat dan weer doorfactureert naar de Staat. Als men er van uit gaat dat iemand misschien 100 porties klaarmaakt per dag, vijf dagen in de week, betekent dat een netto bedrag van SRD 1.000 per week, dus dat SRD 4.000 per maand binnengehaald wordt. Daar komt nog eens bij dat het meestal niet gaat om 100 porties, maar eerder 1.500 porties per gaarkeuken.
Gewoon een broodje en een sapje
De grootmoeder vraagt zich af waarom er zoveel geld wordt uitgegeven aan maaltijden die niet voldoen aan de eisen voor kinderen in de groei. “Kunnen ze niet beter een broodje en een sapje geven”, vraagt ze zich af. Maar zoals het er nu aan toe gaat, is de kans groot dat ook dat zal mislukken aangezien controle op en het naleven van regels, evenals normen en waarden, niet onze sterkste kant is…
Dagblad Suriname vraagt iedereen om hun ervaring betreffende de voeding te willen delen met de krant. Eventuele foto’s kunnen ook geplaatst worden op de Facebook-pagina van de krant.

Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!