Directeur Sportzaken: ‘Zeer belangrijk te investeren in arbitrage’

De directeur van Sportzaken, Lucinao Mentowikromo, spreekt de cursisten toe. Links van hem de SOC-vertegenwoordigers Hesdy Pigot en Astra Singh en rechts van hem de SWF-voorzitter Ravin Changoer en commissaris Jagat Dharamsingh (foto: Jaswant Gajadien)
De directeur van Sportzaken, Lucinao Mentowikromo, spreekt de cursisten toe. Links van hem de SOC-vertegenwoordigers Hesdy Pigot en Astra Singh en rechts van hem de SWF-voorzitter Ravin Changoer en commissaris Jagat Dharamsingh (foto: Jaswant Gajadien)
De Surinaamse Worstelfederatie (SWF) heeft woensdagavond in de conferentiezaal van het Surinaams Olympisch Comite (SOC) haar scheidsrechterscursus geopend. De directeur Sportzaken, Luciano Mentowikromo, zei dat er in Suriname veel worstelliefhebbers zijn. ‘Niet iedereen houdt van voetbal. Daarom moeten we ook worstelen ondersteunen’, zei de nieuwbakken directeur. Investeren in arbiters is zeer belangrijk’, zei hij. Mentowikromo was ook zeer lovend over het werk dat het SWF-bestuur onder leiding van Changoer verzet. ‘De sfeer binnen dit bestuur is zeer inspirerend. Ik zie zelf hoe hard ze werken’, zei hij. De directeur hoopt dat met deze cursus de kwaliteit van de sport omhoog gaat en dat worstelen ook rolmodellen mag leveren.
‘Om het tekort aan kader op dit gebied weg te werken, heeft de
SWF gemeend om deze cursus te organiseren. Lange tijd zat de worstelfederatie met 3 actieve scheidsrechters, hetgeen gezien de veelheid aan wedstrijden niet ideaal was. Met het nieuw korps op komst, kan de SWF nu meer wedstrijden organiseren. Ook de onafhankelijkheid van de wedstrijdleiding wordt versterkt. Als je een partij hebt tussen Pamaribo en Commewijne, dan kan een Nickeriaan de leiding hebben, bijvoorbeeld’, zei SWF-voorzitter Ravin Changoer in zijn toespraak.
Het SOC werd vertegenwoordigd door secretaris generaal Astra Singh en penningmeester Hesdy Pigot. Voor deze cursus heeft het SOC twee tickets ter beschikking gesteld voor de buitenlandse instructeurs uit Nederland. Volgens Singh ondersteunt het SOC topsport en geen recreatiesport. ‘Worstelen is een van de oudste Olympische Sporten, daarom geniet het ook aandacht van het SOC. Ik ben heel blij met de goede belangstelling voor deze cursus. Doen jullie met vol overgave mee. Doe hard je best’, was de boodschap van de secretaris-generaal van het SOC.
Na de toespraken ving de cursus officieel aan. Instructeur Michel Nathoe uit Suriname begon met het behandelen van de artikelen van het Fila-reglement. ‘Er zijn 54 artikelen in dit reglement van de wereldworstelorganisatie. Als jullie ze allemaal onder de knie hebben, dan heb je alvast een basis om een goede arbiter te worden’, zei Nathoe. Op 22 mei arriveren de Nederlandse docenten Ron Visser en Jan Loffeld om Nathoe bij te staan in de trainingen. In Paramaribo doen 15 personen mee aan de cursus. Ook in het district Nickerie wordt er een soortgelijk cursus afgewerkt. Daar start de opleiding vanavond, vrijdag 16 mei, in de trainingszaal van worstelvereniging Jai Hind vanaf 19.00 uur. Het theorie-examen in Paramaribo vindt plaats op donderdag 29 mei en in Nickerie op vrijdag 30 mei. De praktijkexamens worden simultaan afgenomen op zaterdag 31 mei 2014 tijdens het worstelgala in het district Nickerie. Om mee te doen aan de praktijkexamens, moet je het theoriegedeelte met succes hebben afgerond.

error: Kopiëren mag niet!