Testuitzendingen digitale televisie binnen 2 a 3 maanden

Digitale televisie in Suriname‘Het proces om digitale televisie in Suriname te lanceren, is al in 2009 gestart. Er wordt beoogd dat een ieder in 2015 digitale televisie kan ontvangen’, aldus Jerrel Pinas, communications en pr manager bij de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS). “We zitten nu in de aanloopfase.” Het is afhankelijk van de snelheid waarmee geïnvesteerd wordt en stations ready zouden zijn. Daarmee zouden frequenties bekend gemaakt kunnen worden, die door de TAS worden uitgegeven. “We hopen dat binnen twee a drie maanden de testuitzendingen kunnen beginnen”, aldus Pinas. Om tot dit moment te komen, is er apparatuur nodig, die de analoge signalen moeten vervangen door digitale. Voor het digitale televisietijdperk is de herverdeling van de frequenties nodig. “Een ieder die een aanvraag gedaan heeft, gaat ook geaccommodeerd worden”, geeft Pinas te kennen. “De doelstelling is om in 2015 ieder station ‘digitaal-ready’ te hebben. Dat is een eis van de Internationale Telecommunicatie Unie. Het proces zal afhankelijk zijn van kapitaal en snelheid waarmee technologie gekoppeld wordt.”
De televisies die tegenwoordig geproduceerd worden, zijn allemaal klaar om digitale tv te kunnen ontvangen. De oude werken echter nog op de analoge signalen. Hiervoor is een decodeerbox nodig. Dat is een vertaalapparaat dat digitale signalen omzet in analoge. Volgens Pinas is het een eenmalig investering waarna men gratis tv kan blijven kijken, maar ook naar de betaalde tv.
In Suriname moeten er stations zijn die gratis tv aanbieden, maar er zijn met de herverdeling ook mogelijkheden tot betaalde abonnementen. Voor betaalde tv wordt een abonnement afgesloten met een stationzender, waarbij een pakket wordt afgenomen. “Het is verplicht om gratis tv aan te bieden, maar daarnaast mogen de stations ook betaalde diensten aanbieden”, zegt Pinas.
In een eerder gesprek met Dagblad Suriname gaf minister Falisie Pinas aan dat DBC en Wise, de twee bedrijven zijn die geselecteerd zijn voor de proeffase voor digitale televisie. Wise is een dochteronderneming van Telesur. DBC staat voor Digital Broadcasting Communications en valt onder Rapar Broadcasting Network.

error: Kopiëren mag niet!