Misiekaba vraagt ministers in te gaan op aantijgingen

Misiekaba‘Gaat u in op de aantijgingen, bewijst u het tegendeel’, zei het NDP-assembleelid Andre Misiekaba gisteren in het parlement tijdens de begrotingsbehandeling. Als er corruptiezaken aangehaald worden door de oppositie is het zaak dat de regering hier antwoord op geeft. Indien deze zaken ‘blijven hangen’, gaat dat ten koste van het imago van de regering, hield de politicus het parlement voor. Volgens Misiekaba gebeuren er soms ‘duistere praktijken’ op een ministerie, waar de minister zelf geen kennis van draagt.
‘Ik ga geen dingen die krom zijn, recht komen praten’, hield de NDP-topper voor. Waar personen daadwerkelijk over de schreef zijn gegaan, moet er een diepgaand onderzoek volgen en moeten er maatregelen tegen de desbetreffende persoon getroffen worden.’ Als voorbeeld haalde Misiekaba de kwestie aan van de toenmalige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams. Misiekaba was de persoon die in 2011 interpelleerde voor de minister van zijn eigen partij betreffende de renovatie van het kantoor van de OW-minister. Dit ging gepaard met vele aantijgingen en tastte het imago van de regering aan. Deze zaak is vervolgens op politieke wijze opgelost, waarbij de minister door de president werd vervangen.
Een 8 voor de regeerperiode 2010-2014
Volgens Misiekaba is het van belang dat de geloofwaardigheid van de president, de vicepresident en de ministers niet in het geding komt. Dit is volgens hem tot nog toe niet het geval. Maar hij waarschuwt ervoor om te waken dat dit wel gebeurt. Vooral tegen deze achtergrond riep hij de ministers op om in te gaan op de aantijgingen en het tegendeel te bewijzen. Misiekaba gaf mee zich ervan bewust te zijn dat de oppositie nooit tevreden zal zijn met het antwoord van de regering. Toch is het belangrijk dat er wordt ingegaan op de aangehaalde zaken. Wanneer een of twee ministers in de fout gaan, hangt er een waas van donkere wolken boven de totale regering. De regeerperiode vanaf 2010 tot heden waardeert hij met een acht, ruim voldoende, staat aangegeven in het schoolrapport.
Volgens Guno Castelen, het SPA-assembleelid dat interrumpeerde, is het tot nog toe niet gelukt om de regeringsleiding te overtuigen dat de oppositie zijn plaats heeft en niet als vijand beschouwd moet worden. Volgens hem getuigt het ook niet van goedheid wanneer wantoestanden, die zich voordoen op ministeries, in de schoenen van ambtenaren geschoven worden. Ook plaatste hij kanttekeningen bij de ruim voldoende die door Misiekaba wordt toegeschreven aan de regering, tegen de achtergrond dat de regering met een aantal van 32 zetels gedegradeerd is naar 26 zetels.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!