“Verpleegkundigen zijn ruggengraat ziekenhuis”

1 Verpleegkundigen zijn ruggengraat ziekenhuisDe algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Antoine Brahim, dankte tijdens zijn toespraak ter ere van de Dag van de Verpleging zijn team van verpleegkundigen. “Jullie zijn de ruggengraat en het kloppende hart van ons ziekenhuis, daarvoor: gran tangi!” Verder stond Brahim stil bij het thema van de dag: “Nurses: A Time For Change, A Vital Resource For Health” door uiteen te zetten wat er zoal zal gaan veranderen bij het AZP.
Transformatie AZP
“Het AZP moet transformeren naar een nieuw Academisch Medisch Centrum voor Suriname, AMC-SU, dat zowel in ons land als in de regio toonaangevend moet zijn.” De directeur gaf aan dat de afdelingen in het ziekenhuis zich moeten ontwikkelen tot ‘Centres of Excellence’ die het vertrouwen van het volk genieten. “Het AMC-SU moet een ziekenhuis worden waar onze patiënten zich prettig en op hun gemak voelen en waar ze vrij en vertrouwelijk kunnen praten over hun gezondheid.” Tevens stond Brahim stil bij de werkomstandigheden van de verpleegkundigen, omdat zij een belangrijke spil vormen in de komende veranderingen in het medisch centrum. “U heeft directe invloed op de levering en kwaliteit van onze patiëntenzorg en u doet uw werk vaak met beperkte middelen en onder soms zeer moeilijke omstandigheden.”
Nieuw ziekenhuis
Met behulp van een aantal fondsen zal naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog begonnen worden met de letterlijke transformatie van het ziekenhuis. “Het is ons gelukt de financiering rond te krijgen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis op ons eigen terrein. We hopen dit jaar nog een begin te maken met dit project. Het moet dan voor 2020 zijn afgerond.” Voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis is een bedrag van USD 60,7 miljoen beschikbaar gesteld door de Islamitische Ontwikkelingsbank. “Ook het beddenhuis, de OK en Intensive Care Unit zullen worden gerenoveerd.” Daarvoor is er USD 14 miljoen beschikbaar gesteld door het ontwikkelingsfonds Ofid, een afdeling van de Opec. Volgens Brahim zijn er momenteel diverse ministeries bezig om het voorwerk te verrichten. Zo is het ministerie van Financiën in samenwerking met de Centrale Bank van Suriname bezig de leningovereenkomsten met de Islamitische Ontwikkelingsbank en Ofid in orde te maken.
Verbetering werkomstandigheden en kwaliteit zorg
Ter verbetering van de werkomstandigheden en dus het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg is een aantal projecten gaande. Zo zal het kindergeneeskundecentrum met behulp van financiers als Staatsolie en Off Shore Oil worden gerenoveerd en gemoderniseerd. Daarnaast zal er een nieuwe kraamafdeling worden gerealiseerd, dichtbij het kindergeneeskundecentrum. Hierbij wordt de Franse regering als potentiële donor genoemd. “Ook zal er worden gekeken naar de uitbreiding en modernisering van het SEC en zoeken wij naar mogelijkheden om op korte termijn de beddencapaciteit te vergroten”, aldus Brahim.
Certificering
Naast bouwprojecten wordt er tevens veel aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit middels certificering. “We zijn heel trots op de resultaten die door zes afdelingen zijn geboekt. Over enkele maanden zullen de certificaten worden uitgereikt en er is al een begin gemaakt met de certificering van nog 6 andere afdelingen.”Het doel is uiteindelijk om het hele ziekenhuis gecertificeerd te krijgen. Het ziekenhuis streeft volgens Brahim ernaar om kwalitatief hoogwaardige, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg te bieden aan de gehele gemeenschap. “Dus ook voor de mofinawang!”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!