Meeting Unasur Raad van Afgevaardigden afgesloten

43 ste Unasur Raad van afgevaardigden meeting afgesloten.1De ontmoeting van de 43ste Unasur Raad van Afgevaardigden, die in de week van 6 tot en met 8 mei werd gehouden in Suriname, is succesvol afgesloten. Uitgezonderd van Bolivia, die vanwege logistieke redenen deze vergadering niet kon bijwonen, waren alle lidlanden aanwezig. Dhr. Ike Antonius die de raad voorzit, geeft aan dat er uit de sessies een tentatieve agenda is samengesteld, die door de ministers van buitenlandse zaken van de lidlanden goedgekeurd moet worden.
Agendapunten
In de 3e week van mei komen de ministers van buitenlandse zaken in Ecuador bijeen. Zij zullen dan de tentatief opgestelde agenda bekrachtigen dan wel goedkeuren. Op de agenda is onder andere het kiezen van een nieuwe secretaris-generaal opgenomen. In beginsel is er een symbolische rol gekoppeld aan de functie van secretaris-generaal, maar thans gaan er stemmen op die zeggen dat de persoon die de functie bekleedt de volledige politieke verantwoordelijkheid moet kunnen dragen. De huidige secretaris-generaal, Ali Rodriguez Araque, blijft aanzitten totdat er een nieuwe secretaris-generaal is gekozen. Bij het kiezen van een secretaris-generaal moet er consensus bereikt worden. De kandidaat moet de zegen van alle lidlanden krijgen om invulling te kunnen geven aan de functie. Eerder hadden Peru en Bolivia kandidaten voor deze functie voorgedragen. Echter genoten geen van de beide kandidaten de volle ondersteuning van de organisatie. Verder staat ook op de agenda, de rapportage van de bemiddelingen die in Venezuela zijn gevoerd ten aanzien van de aanhoudende protesten in dat land. Er is ook al een datum genoemd wanneer het voorzitterschap van de Unasur overgedragen zal worden aan Uraguay. Antonius geeft aan dat de president de precieze datum bekend zal maken. Verder zal er ook een presentatie gehouden worden over de vorderingen van de bouw van het hoofdkwartier van de organisatie.
De lidlanden hebben bij deze ontmoeting onder andere gesproken over de verschillende integratieprocessen, die er thans gaande zijn. Er is ook aandacht besteed aan mechanismen voor verbetering van de efficiëntie van sectorale deelraden en werkgroepen. Verder heeft men ook gesproken over de begroting voor het komende jaar. De organisatiestructuur, de bouw van het algemeen secretariaat van de Unasur en de samenwerking tussen Unasur en Haïti zijn verder besproken tijdens deze meeting.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!