Zeven miljard mensen hebben een Rode Kruis-verhaal

Zonder dat men het zich realiseert, worden in de wereld elke dag zeven miljard mensen geraakt door de programma’s en activiteiten van het Rode Kruis. Onder deze mensen is er iemand of iemand die ze kennen – die bloed heeft gedoneerd, een EHBO-tip heeft ontvangen of door een vrijwilliger is bezocht of misschien niet wist dat de plaatselijke Rode Kruis in actie was.
Jaarlijks is het op 8 mei ‘Wereld Rode Kruisdag’, de geboortedag van de grondlegger van de Rode Kruisbeweging, Henry Dunant. Meer dan 17 miljoen Rode Kruis-vrijwilligers en 80 miljoen leden communiceren op deze dag met vrienden, familie en buren over de hele wereld. Hier in Suriname zijn er ongeveer 250 vrijwilligers die hun diensten aanbieden op plaatsen zoals ziekenhuizen, scholen, buurthuizen, sportvelden en bijeenkomsten, maar soms direct bij mensen thuis, bij alle diensten voor levensveranderende en soms levensreddende situaties. De programma’s hebben het Rode Kruis in staat gesteld de gemeenschap te bereiken en beter voor te bereiden op rampen, crisis situaties en ook de toegang tot goede gezondheid te verhogen. De organisatie bereikt elk jaar verschillende gemeenschappen met vrijwillig geleide programma’s zoals: Welfare, Club 25, health assistants (HAT) en EHBO-trainingen en diensten.
Het Surinaamse Rode Kruis maakt deel uit van de Internationale Rode Kruis- en de Rode Halve Maan-beweging, die op deze dag meer dan 150 jaar van de humanitaire actie wereldwijd herdenkt.
“Mensen willen instinctief bijdragen en geven . Dit is een onderdeel van de menselijke natuur door de geschieden en door alle culturen heen”, zei Bekele Geleta , secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen . “Iedere persoon heeft een humanitair karakter, en het Rode Kruis en de Rode Halve Maan creëren een ruimte waar mensen zich mobiliseren om samen de impact van hun goede werk te versterken.”
“De grootte, reikwijdte en het humanitair werk van het Rode Kruis en het Rode Halve Maan netwerk van vrijwilligers over de hele wereld is gewoon uniek “, zegt Yves Daccord , directeur-generaal van het Internationaal Comité van het Rode Kruis. “Waar ik ook ga, mensen hebben verhalen te delen met mij over mensen die ze kennen in onze beweging.”

error: Kopiëren mag niet!