Nickerie wordt bewustgemaakt over suikerziekte en hart- en vaatziekten

Op vrijdag heeft levensmiddelentechnoloog Ricky W. Stutgard een presentatie getiteld “Suikerziekte en hart- en vaatziekten onder de Hindoestanen” gehouden in het Burger Informatiecentrum te Nickerie. Volgens Stutgard ligt het in de bedoeling om potentiële bewustwording op gang te brengen onder de gemeenschap over de gevaren van diabetes mellitus of suikerziekte en hart- en vaatziekten. Diabetes mellitus is één van de meest voorkomende chronische ziekten dat gekenmerkt wordt door te hoge glucoseconcentratie in het bloed. Levensmiddelen die glucoseophoping en daarmee suikerziekte kunnen bevorderen zijn bier, suiker, witbrood, gekookte aardappelen en aardappelpuree en honing. Vooral het overmatig consumeren van frisdranken en wit rijst zijn echte boosdoeners.
Stutgard geeft aan dat deze ziekten het meest voorkomen onder de Hindoestanen, vandaar dat zij de doelgroep zijn. Stutgard geeft aan dat volgens cijfers van het AZP 90% van de hartoperaties gepleegd worden onder de Hindoestanen. In zijn presentatie heeft hij het gehad over de invloeden van de voeding op deze twee ziekten. Hart- en vaatziekten en suikerziekte overlappen elkaar. Als gevolg van suikerziekte kunnen er hart- en vaatziekten ontstaan. Stutgard geeft aan dat de gemeenschap actief geparticipeerd heeft. Daarnaast hebben zij ook veel vragen gesteld over zaken die onduidelijk waren voor hen. Stutgard heeft een presentatie gehouden met visueel materiaal, zodat lokale zenders het konden verslaan en uitzenden om mee te helpen aan de bewustwording van de gemeenschap. Verder adviseert hij de samenleving om aan sport te doen, stress te verminderen, niet te roken, matig alcohol te gebruiken en de consumptie van eiwit-, suiker-,vet- en zoutrijke producten te verminderen. Stutgard hoopt in de toekomst nog meer presentaties te houden waarbij de gemeenschap wordt bewustgemaakt van andere gezondheidsaspecten.

error: Kopiëren mag niet!