“Grotere rol Suriname op modegebied in de regio”

Marian Duff, mede-eigenaresse van MAFB
Marian Duff, mede-eigenaresse van MAFB
Na twee weken van fotosessies in Suriname en Surinaams talent klaarstomen voor de internationale markt is Marian Duff, mede-eigenaresse van MAFB, weer terug in Nederland. Haar organisatie bestaat vijf jaar en speciaal ter ere daarvan wilde ze wat doen met ‘haar’ Suriname. Ze kijkt met een goed gevoel terug. “Het was erg bijzonder Suriname weer te zien, maar ook Frans-Guyana waar mijn moeder vandaan komt.”
Blij weerzien
De laatste keer dat Duff in ons land was, was drie en een half jaar geleden. “Dat was een familiebezoek. Ons zoontje was toen zes maanden oud en die wilden wij laten kennis maken met de familie.” Daarvoor was ze er lange tijd niet geweest. “Ja, daar zitten flink wat jaren tussen. Ik ben wat betreft het zakelijke tien jaar geleden voor het laatst in Suriname geweest.” Duff werkte toen in opdracht van Fawaka Creations van Nina Jurna en Big Entertainment van Harvey Baarn. “Voor mij was dit bezoek de eerste keer dat ik niet in opdracht van derden was en echt iets ging ondernemen voor mijn eigen bedrijf. Ook was het de eerste keer dat ik iets deed op het gebied van mode, in Suriname dan.” Duff was blij verrast tijdens haar laatste bezoek in Suriname waarbij ze samenwerkte met Suriname ’n Style en Eddytude Studio 597.
Diversiteit en deskundigheid
Duff was verheugd te zien dat er zo een diversiteit was binnen de modebranche in Suriname. “Binnen de branche zijn er verschillende disciplines. Ik heb gemerkt dat het model zijn erg populair is. Styling is wat minder zichtbaar.” Verder waren er ook haarstylisten, ontwerpers en visagisten die zich hadden ingeschreven voor de voorselectie van de internationale wedstrijd. Tijdens haar workshops, die gericht waren op de verschillende takken van de mode, kwam Duff in contact met jonge Surinaamse ondernemers. “Ik heb gemerkt dat ze hun deskundigheid willen vergroten en dat ze ook een behoefte hebben hun netwerk in de ‘fashion’ industrie uit te breiden.” De workshops waren onderdeel van de trainingen voor deelnemers. Van alle deelnemers in Suriname blijven er drie over die verder gaan in Europa en dus een internationaal platform krijgen om zichzelf te presenteren.
Mode-industrie verder professionaliseren
Suriname laten meedoen aan een internationale wedstrijd is voor Duff een manier om een bijdrage te leveren aan het professionaliseren van de mode-industrie in ons land. “Ik hoop echt dat Suriname, maar ook de Guyana’s, een grote rol zal gaan spelen in de mode-industrie, zeker regionaal en uiteindelijk ook internationaal. Als de industrie verder geprofessionaliseerd wordt, zullen er meer arbeidsplaatsen beschikbaar komen. En dat is natuurlijk weer goed voor de economie van het land!”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!