Stuiting verkoop Warenhuis Kersten op agenda Uniteitsvergadering

1 Stuiting verkoop Warenhuis Kersten agendapunt UniteitsvergaderingVan 7 tot 10 mei wordt in Tanzania de tweejaarlijkse vergadering gehouden van de Unity Board van de Unitas Fratrum, ook wel het Uniteitsbestuur van de wereldwijde Broedergemeente. De Uniteitsvergadering is een vergadering waarin de presides van alle EBG-provincies participeren. De Broeder Uniteit heeft in totaal 19 provincies te weten Alaska, Costa Rica, Guyana, Nicaragua, Noordelijke en Zuidelijke provincie van Amerika, Tsjechië, Honduras, West Indië, Europa, Jamaica, Suriname, Labrador, Engeland, Zuid Tanzania, West Tanzania, Zuid-West Tanzania, Tanzania Rukwa en Zuid Afrika. Hieronder zijn uniteits-, synodale- en lidprovincies.
Suriname wordt op de komende Uniteitsvergadering vertegenwoordigd door preses Renold Pansa, ondersteund door een technische adviescommissie bestaande uit Clifford Marica, voorzitter van de Coördinatiegroep ‘Stuiting Verkoop Warenhuis Kersten’ en Hesdy Zamuel, oud preses, docent aan het Theologisch Seminarie, zowel in Suriname als in Tanzania. In verband met de kwestie ‘stuiting verkoop Warenhuis Kersten’ heeft de EBG-Provincie Suriname het verzoek gedaan aan het Uniteitsbestuur om dit punt hoog op de agenda te plaatsen.
Clifford Marica heeft vanaf januari 2014 met zijn groep diverse straatacties gevoerd om de gemeenschap binnen en buiten Suriname te informeren over de op handen zijnde verkoop van het Warenhuis Kersten door de Moravian Church Foundation, zonder goedkeuring van het Provinciaal Bestuur der EBGS. Omdat het Warenhuis Kersten op hetzelfde terrein van de Grote Stadskerk staat, een plek die voor de Hernhutters ‘heilige’ grond is, aangezien het Zendingswerk in Suriname daar begonnen is, kan dat pand niet uit de boezem van de Broedergemeente vervreemd worden! Volgens Marica is het oriëntatiebezoek van de voorzitter van de Unity Board, Robert Hopcroft, en de business administrator, Jørgen Bøytler, op 19 en 20 maart aan Suriname, doorslaggevend geweest voor het opnemen van dit agendapunt op de agenda van de komende Unity Board meeting in Tanzania.
Om de zeven jaar wordt in één van de provincies de Uniteitssynode gehouden, waarop alle beleidszaken van de Broedergemeente wereldwijd worden besproken, waaronder het beheer van de Moravian Church Foundation. De Uniteitssynode is het hoogste orgaan van de Broeder Uniteit, waarop besluiten worden genomen, die de totale Broedergemeente betreffen. Tussen twee Uniteitssynodes in ligt de verantwoordelijkheid voor de Wereldwijde Broeder Uniteit bij het Uniteitsbestuur, waarvan de voorzitter uit de kring der presides gekozen wordt. De huidige voorzitter van de Unity Board is Robert Hopcroft, preses van de Moravian Church in Engeland. De Uniteitsdirectie is het team dat samen met de voorzitter in de intersynodale periode leiding geeft aan de Broeder Uniteit. De laatste Uniteitssynode werd gehouden in 2009 in Engeland. De volgende synode zal in 2016 plaatsvinden en daarvoor zijn er nog twee tussentijdse Uniteitsvergaderingen.

error: Kopiëren mag niet!