Vicepresident biedt Sanatan Dharam excuses aan

2Vicepresident biedt excuses aan Sanatan DharmVoor de regering Bouterse-Ameerali is de zaak van de ophef rond een videoclip, afgedraaid in het Paasweekend op de nationale zender, de STVS, een afgedane zaak. Vicepresident Robert Ameerali heeft persoonlijk gebeld met de voorzitter van de Sanatan Dharm, Krish Nannan Panday, en namens de regering zijn excuses aangeboden. Dit maakte Ameerali bekend in het parlement tijdens de begrotingsbehandeling. ‘Ik heb de voorzitter ook gevraagd of deze zaak voor wat hem betreft afgedaan is. Hij antwoordde bevestigend’, zei Ameerali. ‘De regering zal de verontschuldiging ook op schrift opsturen. Namens de regering bied ik ook hier de excuses aan’, zei de vicepresident.
In de bewuste videoclip van de groep Messengers worden de Hindoebeelden nabij de brug te Meerzorg meerdere keren getoond en negatief bezongen, alsof ze ervoor zouden zorgen dat Suriname geen progressie boekt. ‘Yu abi suma mindri wi de dienie bigi popkie, lekie na popkie meki deng. So wang fasi Sranang nooitie nooitie kan draai. Sranang a no go draai sondro Jezus’, wordt in de clip gezongen. Ook wordt in de clip herhaaldelijk het woord ‘koelie’ gebruikt.
Deze zaak werd een punt van discussie in DNA op de openingsdag van de begrotingsbehandeling. Het werd een polemiek tussen de VHP’er Radjkoemar Randjietsing en de NDP’ers Ricardo Panka en Andre Misiekaba.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!