Politieke partijen

Het lijkt een mode of een spelletje te worden dat de ene politieke partij na de andere wordt opgericht. Er zijn voorgeschreven regels voor de registratie van partijen; men moet namelijk een aantal geregistreerde leden hebben. Of zij de partij inderdaad aanhangen, is nog een grote vraag! De zogenaamde ‘todo – prasoro’ -partijen zien het niet in, dat ze alleen maar versnippering van stemmen in de hand werken. Het is wel een democratisch recht om politieke partijen op te richten, maar er moetenstrenge regels in het leven worden geroepen, zodat er een halt eraan wordt geroepen. Er moet een wet en/of een artikel worden opgenomen in de Kieswet dat strengere regels voorschrijft. Trouwens is wetgeving op politieke partijen een heel gezonde zaak. De financiers (sponsors) moeten ook uitkijken en zich ervan bewust zijn voor welk doel ze hun geld uitgeven of verspillen; of is er sprake van witwaspraktijken?
Ter illustratie enkele nieuw (recent) opgerichte partijen :
1). PBO (Partij voor Belangenbehartiging en Ontwikkeling) o.l.v. Ronald Hooghart;
2). DNL (De Nieuwe Leeuw ) o.l.v. Dharm Mungra;
3). Ping o.l.v. dhr. Jhauw;
4). PVP ( Progressief Verheffende Partij ) o.l.v. Roy Bikharie;
5). Mi Volkspartij o.l.v. Milano Kontino;
6). Baasa (Omhelzing) o.l.v. Nicolaas Priesierie;
7). De partij o.l.v. de ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking, Waldie Naïn.
Ex-minister Linus Diko is / was ook van plan om een partij op te richten. In juni 2008 werd in Nederland ook een nieuwe Surinaamse partij opgericht, de PVRS (Permanente Voorspoed Republiek Suriname ) o.l.v. de zakenvrouw Grace Boldewijn en Chas Mijnals, één van de coupplegers in 1980 en later lid van de Nationale Militaire Raad. Als wij de historie in ogenschouw nemen, dan hebben weinig nieuw opgerichte partijen of splitsingen succes geboekt in de Surinaamse politiek. Eén van ze is de splitsing van de NPS in de PNP ( Progressieve Nationale Partij ) o.l.v. wijlen Just Rens en Frank Essed . Toen werd de regering gevormd met de VHP en als premier Jules Sedney en de Aktiegroep o.l.v. P. Chandishaw met vier zetels. Toen vormden zij de regering met de NPS met als premier Johan Adolf Pengel. Deze kwam ten val in 1969 na een grote staking. Kiezers, wees waakzaam en laat je stem niet zomaar verloren gaan! Wij hebben in een gezegend land geen baat bij populisme, nepotisme en eigen belang!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!