“Nieuwe vingerscan geen maatregel tegen Suriname”

Nieuwe vingerscan geen maatregel tegen SurinameDat benadrukte Floor Nuiten-Elzinga, eerste ambassadesecretaris van de Nederlandse ambassade in Suriname, tijdens de presentatie van het nieuwe biometrische systeem waarmee er gewerkt zal worden. Vanaf 15 mei zal bij elke visumaanvraag een digitale scan worden gemaakt van de vingerafdrukken van iedereen uit een visumplichtig land. De nieuwe maatregel heeft niet alleen betrekking op Nederland maar geldt voor alle Schengenlanden.
Database toegankelijk voor alle Schengenlanden
De reden is het steeds vaker voorkomen van criminelen die gebruik maken van andermans identiteit om het Schengengebied binnen te komen. Volgens consul Ruud van der Waals komt Suriname niet voor in de top 20 lijst van landen waar dit gebeurt. “Dat durf ik met enige zekerheid te zeggen. Het gaat vooral om minder ontwikkelde landen in Afrika en Oost-Europa die de Schengenlanden nog steeds zien als een soort walhalla.” Het biometrische systeem is niet nieuw. “We zijn er al mee begonnen in 2012. Er is toen gefocust op de Noord-Afrikaanse landen, daarna Oost-Azie. Vanaf 15 mei beginnen we dus op het Westelijk halfrond. In Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.” De scans zullen 5 jaar in een database worden bewaard waarna er weer nieuwe scans zullen moeten worden gemaakt. “Deze database is toegankelijk voor alle Schengenlanden. Dus een aanvraag van iemand in Suriname is zichtbaar voor de autoriteiten in een ander land in het Schengengebied.”
“Elke regel heeft uitzonderingen”
Het gebruik maken van de ‘drop-off-box’ voor schriftelijke aanvragen is niet meer mogelijk. “Mensen die dat eerst deden, zullen nu ook persoonlijk de aanvraag moeten doen, zodat we de scans kunnen maken. Dat zijn voornamelijk mensen boven de zestig en personen die in de afgelopen drie jaar al twee keer eerder een visum hebben aangevraagd.” Er zijn wel uitzonderingen mogelijk. “Het kan natuurlijk dat er iemand komt die door een amputatie geen hand meer heeft of zo een ernstige vorm van reuma dat scannen niet mogelijk is. Daar wordt een notitie van gemaakt.” Ook staatshoofden, ministers en kinderen onder de twaalf zijn uitgezonderd van het scannen. “Als bijvoorbeeld een minister of staatshoofd op reis gaat, geldt dat dan ook voor meereizende gezinsleden.” In plaats van een drop-of-box zal er een nieuwe drop-off-balie worden ingericht waar zij die ervoor in aanmerking komen meteen geholpen zullen worden.
Geen extra kosten
Het streven is om elke aanvraag binnen vijf dagen te hebben verwerkt. “In 95% van de gevallen worden aanvragen goedgekeurd.” Toch duurt de procedure vanaf 15 mei iets langer. “Het scannen duurt ongeveer twee minuten. Waar een afspraak ongeveer tien minuten duurde zal dat dus ongeveer 15 minuten worden.” Om het oponthoud toch te beperken, zullen er drie extra balies komen en is er extra personeel aangenomen op de ambassade. Daarnaast worden mensen middels radiospotjes gevraagd afspraken te maken voor visumaanvragen via www.nowakti.net zodat er een spreiding van het aantal te verwerken aanvragen kan plaatsvinden. De nieuwe methode om identiteitsfraude te voorkomen brengt voor de aanvrager geen extra kosten met zich mee.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!