Dag van de Arbeid

Aanstaande donderdag is het 1 mei en vieren we de Dag van de Arbeid. De internationale feestdag werd in 1891 uitgeroepen om te demonstreren voor een 8-urige werkdag. Dat wij tegenwoordig, officieel, maximaal 8 uur per dag mogen werken, was niet altijd zo vanzelfsprekend. Geleidelijk aan werd dat in verschillende landen bepleit, met als resultaat dat er in 1890 al in verschillende landen voor het eerst de Dag van de Arbeid werd gevierd. In latere jaren werd de dag gebruikt om aandacht te vestigen op betere arbeidsvoorwaarden. De Dag van de Arbeid is niet in alle landen een doorbetaalde vrije dag. In Nederland wordt er bijvoorbeeld gewoon doorgewerkt, met als uitzondering enkele overheidskantoren. In Suriname is het wel een vrije dag en de Nederlandse ambassade zal op die dag dan ook gesloten zijn. Voordat 1 mei Dag van de Arbeid werd, vierde men op die dag het begin van de maand mei middels het Lentefeest.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!