Winston Jessurun: ‘Guyana gedraagt zich kinderachtig’

1Winston-Jessurun-Harmen‘Guyana gedraagt zich kinderachtig’, zegt het DA’9- assembleelid Winston Jessurun aan de krant betreffende de houding van ons buurland Guyana inzake de mijnbouwconferentie. Guyana zal niet deelnemen aan de mijnbouwconferentie die georganiseerd zal worden door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De reden hiervoor is de aanduiding van de Surinaamse kaart waarbij het Tigri-gebied is aangegeven als te zijn Surinaams grondgebied.
‘Pure kinderachtigheid’, zegt Jessurun. ‘Dat Guyana zich op het standpunt blijft stellen dat Tigri tot zijn grondgebied behoort, is deels ook te wijten aan de nalatigheid van president Desi Bouterse.’ Tijdens zijn verkiezingscampagnes in de periode 2010 had hij zijn mond vol van dat hij het grensgeschil met Guyana zou oplossen. Maar tijdens zijn bewind zit hij toe te kijken dat Guyana concessies uitgeeft in het Tigri-gebied. ‘De president wist ervan, maar heeft nimmer zijn mond opengemaakt.’ De slappe houding van de president heeft erin geresulteerd dat Guyana zich nooit eerder dan tevoren heer en meester voelt over het Tigri-gebied.
Volgens Jessurun moet het duidelijk zijn dat in deze kwestie er persoonlijke belangen spelen. Gesteld wordt dat de Guyanese president Donald Ramoutar op de schoot is meegesleurd. Hij vloog overal naar toe met president Bouterse. Ook heeft Bouterse de Surinaamse kandidatuur van Albert Ramdien laten vallen voor de kandidatuur van de OAS assistent secretaris-generaal uit Guyana. Tevens wordt gesuggereerd dat Bouterse wellicht banden zou onderhouden met Roger Khan. Tegen die achtergrond zou hij niet durven om harde standpunten in te nemen tegen Guyana en zou hij zich liever willen laten leiden door Guyana.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!