IDCS wil in hogere mate bijdragen aan duurzame ontwikkelingsgroei

De Investment Development Corporation Suriname (IDCS) is thans in een goede positie om in hogere mate bij te dragen aan duurzame ontwikkelingsgroei van Suriname middels investeringsgroei. De IDCS heeft op 18 april haar tweejarig bestaan gevierd en in verband daarmee had zij een persbriefing. Directeur Winston Caldeira heeft onder andere aangegeven waar IDCS voor staat, wat gerealiseerd is en wat nog gerealiseerd moet worden. De IDCS is een staatsbedrijf met als doel het bevorderen van buitenlandse en binnenlandse investeringen. De IDCS houdt zich bezig met het bevorderen van investeringen in Suriname middels het gericht verschaffen van investeringsinformatie over Suriname en specifieke sectoren, geografische gebieden en bijzondere aspecten, evenals het begeleiden van investeerders in het proces van vestiging. Verder zorgt zij ook voor het efficiënt inzetten van ter hand gestelde staatsbezittingen middels privatisering. Zij neemt ook deel in bedrijfsactiviteiten middels joint ventures. Voorts adviseert ze de overheid over beleidsvraagstukken die investerings- en of ontwikkelingsbevordering in specifieke sectoren raken. De IDCS richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van duurzame productiesectoren zoals landbouw, bosbouw, duurzame mijnbouw, hernieuwbare energie, de constructiesector, de dienstensector en de import- gebaseerde industrie.
Veel plannen op stapel
Thans is de ICDS bezig met ontginning van 500 ha landbouwgrond te Phedra waar zowel lokale als buitenlandse agro-investeerders actief zijn. Verder heeft zij ook de leiding over de coördinatie van het masterplan Landbouw, dat met een Israëlisch bedrijf Moti Kaplan Ltd. Regional and Environmental Planning wordt uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de onbenutte arealen in kaart worden gebracht die voor specifieke gewassen geschikt zijn en die middels investeringsprofielen aan investeerders aangeboden zullen worden. De mogelijkheden worden bekeken om de dorpen in het binnenland middels zonne-energie van stroom te voorzien. Op het gebied van bosbouw, diensten en import- gebaseerde industrie probeert de IDCS investeerders aan te trekken voor houtconcessies die particulier bezit zijn met het doel verhoging van de lokale toegevoegde waarde door verdere industriële verwerking van hout gericht op de export.
De IDCS kan ook een redelijke bijdrage leveren bij het aantrekken en uitvoeren van het Paranam Industrial and Commercial Park. Caldeira gaf verder aan dat administratieve procedures ervoor hebben gezorgd dat de overdracht van staatsbedrijven nog niet vlot heeft kunnen plaatsvinden. Middels het presidentieel besluit van 9 november 2010 was een aantal staatsbedrijven toegezegd te privatiseren. Hier kan gedacht worden aan bedrijven als Landbouwmaatschappij Victoria (LMV, 1.700 ha), Landbouwmaatschappij Brokopondo NV (LMB, 2.300 ha) en de Stichting Experimentele Landbouw welke bestaat uit Babunhol (veeteelt, 1.500ha) en Tibiti (veeteelt, 3.500ha). Eerder had het staatsbedrijf concessies aangevraagd in het Oud Bruynzeel-gebied, die echter werden afgewezen. De reden daarvan is Caldeira niet bekend. De voorbereidingskosten daarvan liepen wel in de SRD 150.000. Het reguliere budget van IDCS is USD 7 miljoen. Zowel in Oost Suriname, West Suriname als andere delen van Suriname heeft IDCS concessies aangevraagd. Dit. om ervoor te zorgen dat investeerders gemakkelijker aan een stukje grond kunnen komen om daarop te investeren. Zij is namelijk gericht op het aantrekken, faciliteren en adviseren van investeerders.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!