25-jarig bestaan Stichting Bedrijfsgezondheidszorg

De Stichting Bedrijfsgezondheidszorg (Stichting BGZ) bestaat 25 jaar en is in deze periode uitgegroeid tot een stevig bedrijf, met naast de Bedrijfsmedische Dienst, ook een adviesorgaan voor bedrijfsgezondheidszorg. De stichting participeerde in vele projecten en vertegenwoordigde de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) op diverse fora. BGZ heeft zich ingezet voor bedrijfmedische zorg en dienstverlening. Tegenwoordig is hier een stukje preventie bijgekomen door een gezonde levensstijl te promoten. De grote voortrekker van Stichting BGZ is Jan van Charante, arts met een specialisatie in bedrijfsgeneeskunde. Veel ziektes die tegenwoordig spelen, zijn aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, astma, diabetes en osteoperose. Veel van deze oorzaken liggen in het voedingspatroon en levensstijl. Een gezonde levensstijl kan met gemak op de werkvloer doorgeleid worden. Een groot gedeelte van onze dag besteden we op het werk. Het is daarom dan ook belangrijk om een gezonde werkomgeving te hebben. Elke werknemer kan gekeurd worden voordat degene in dienst genomen wordt. Dit geeft een baseline waaruit verder opgebouwd kan worden. Deze basis bestaat onder andere uit een algemeen lichamelijk onderzoek, biometrie, kwaliteit van het bloed en andere lichamelijke metingen die gemakkelijk zonder duur laboratorium onderzoek uitgevoerd kan worden. Wanneer de zwakke gezondheidspunten bekend zijn, kan hieraan gewerkt worden. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
“De klinische tak is belangrijk van Stichting BGZ, maar ook de bedrijfsmedische kant en een healthy lifestyle, waarbij bedrijven inzien dat een duurzame inzetbaarheid van de werknemer belangrijk is voor een bedrijf”, aldus Jan van Charante. “Hierbij is een gezond voedingspatroon van belang. In veel kantines is gezonde voeding duurder dan ongezond voedsel. Dit heeft tot gevolg dat men eerder geneigd is om het ongezondere voedsel te nemen, omdat men toch vaak aan de portemonnee denkt. Onder een kantinebeleid vallen ook andere aspecten zoals een rookbeleid, bedrijfsfitness, trap- / liftgebruiksbeleid en de bijdragen van de werknemer.”
Wanneer men een gezond voedingspatroon heeft, is beweging het volgende belangrijke aspect. Met voldoende beweging wordt bedoeld dan men minstens 30 minuten, drie maal per week middelmatig tot volledig actief is. Dit betekent sporten en andere activiteiten waar men van gaat zweten en waardoor de hartslag stijgt.

error: Kopiëren mag niet!