‘Algoe nieuwe LVV-minister is geweldig, maar SPBA bemoeit niet met politiek’

Harrynandan Oemraw‘Dat Suresh Algoe de nieuwe minister van LVV wordt, is prima, maar de SPBA bemoeit zich niet met de politiek’, zegt voorzitter Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) in gesprek met Dagblad Suriname. Hij zegt met klem dat de aanstelling van Algoe tot LVV-minister beslist niet erin zal resulteren dat de rijstboeren hun stem gaan uitbrengen op de NDP bij de verkiezingen die al over een jaar plaatsvinden. ‘Laat mij dat duidelijk stellen, de SPBA heeft nooit met de politiek bemoeid. Wij rijstboeren hebben altijd in de modder moeten zwoegen en ploeteren. En toch kunnen we de gemaakte onkosten niet terugverdienen.’
Oemraw benadrukt dat hij ook nooit enige problemen had met de toenmalige LVV-minister Hendrik Setrowidjojo. ‘We hebben altijd goed samengewerkt met elkaar.’ Dat Algoe, afkomstig uit Nickerie, wordt aangesteld tot LVV-minister, vindt Oemraw goed. ‘Hij doet het heel goed, wij van de rijstboerenorganisatie hebben goed contact met hem. We hopen dat deze goede samenwerking grotere hoogtes kan bereiken.’
Momenteel vindt het afoogsten plaats van 28.000 hectare padie. Bijkans 10% moet nog geoogst worden. De oogst wordt bemoeilijkt door de regenvallen momenteel in Nickerie. ‘De grond is van klei, dus je moet een paar dagen wachten totdat de grond droog wordt, ook om de padie te transporteren.’ De opkoopprijs per baal bedraagt SRD 60, terwijl de kostprijs per baal SRD 68.20 bedraagt. Verder hebben de rijstboeren die hypotheken hebben lopen bij de banken, enorme problemen omdat zij hun schulden niet kunnen aflossen. Ze dreigen hun bezittingen te verliezen. ‘Laten we hopen dat de nieuwe LVV-minister een oplossing heeft voor al deze problemen.’
Critici beweren dat de NDP thans een jaar voor de verkiezingen bezig is met een scenario door ook Surinamers van Hindoestaanse afkomst te plaatsen op de ministersposten. ‘In 2010 toen zij het roer overnam van het Nieuw Front was er helemaal geen sprake hiervan. Toen zat de ex-minister Wonny Boedhoe slechts aan op het ministerie van Financiën. Dit, terwijl de NDP bijkans 30.000 Surinamers van Hindoestaanse afkomst heeft als achterban. Toen in die periode kritiek hierop werd geleverd, werden critici uitgemaakt voor racisten.’
‘Deze strategie wordt door de NDP ook toegepast in Nickerie. De partij zou een dekmantel willen hebben voor de ravage die zij de afgelopen 4 jaren heeft aangericht. Steeds nieuwe ministers aanstellen, leidt de discussie af van de problemen. Het is beslist geen geheim dat de achterban van de NDP inmiddels haar heil is gaan zoeken bij andere politieke partijen. De aanstelling van Rabin Parmessar op Openbare Werken, Ashwin Adhin op Onderwijs en nu Suresh Algoe op LVV is slechts een politieke set van de NDP om de groep Surinamers van Hindoestaanse afkomst zoet te houden, zodat zij wederom haar stem uitbrengt op de NDP.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!