Inkorting inverzekeringstelling tot 7 dagen heeft ook nadelen

Wisheal Bandhoe ontvangt zijn bul uit handen van zijn begeleider mr. Chandra Algoe
Wisheal Bandhoe ontvangt zijn bul uit handen van zijn begeleider mr. Chandra Algoe

Bandhoe Wisheal 1Tot deze conclusie kwam Wisheal Bandhoe na een gedegen onderzoek. Bandhoe studeerde op 31 maart af van de Anton de Kom Universiteit studierichting Master Surinaams Recht. De wetgeving veranderde in 2008 en de inverzekeringstellingperiode van 14 dagen werd teruggebracht naar 7 dagen. Dit was voornamelijk om in lijn te zijn met de internationale verdragen waar Suriname partij van is, zoals het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake Burger en Politieke Rechten. Deze verdragen schrijven voor dat een verdachte na zijn aanhouding onverwijld aan een rechter moet worden voorgeleid. De termijn van 14 dagen werd niet gezien als onverwijld. In navolging hiervan werd ook beslist dat de verdachten binnen deze 7 dagen ook voorgeleid moeten worden aan een rechter-commissaris, die de rechtmatigheid van de aanhouding moet toetsen.
Reden tot vreugde zou men denken, echter blijkt uit het onderzoek van Bandhoe dat de regering de wetgeving heeft aangepast zonder de juiste randvoorwaarden te creëren. De inkorting van de termijn van de inverzekeringstelling heeft ervoor gezorgd dat de rechter-commissaris binnen 7 dagen moet beschikken over het strafdossier van de verdachte. Dit brengt extra druk met zich mee voor de politie, die belast is met het opmaken van het strafdossier. Gezien de huidige werkwijze en het werktempo van de opsporingsambtenaren is het voor hen praktisch onmogelijk om het strafdossier binnen 7 dagen gecompleteerd weg te sturen ten behoeve van de rechter-commissaris. Het gevolg hiervan is dat de rechter-commissaris geen adequate beslissing kan nemen op basis van dit onvolledig dossier. Bij ernstige zaken verklaart de rechter-commissaris de aanhouding rechtmatig, terwijl dat zeker anders zou zijn geweest als de rechter-commissaris het compleet dossier zou hebben gehad, stelt Bandhoe. Ook de Officier van justitie moet met dit incompleet dossier werken en verlengt bijna automatisch de aanhouding met 30 dagen, aangezien de verdachte toch op dezelfde dag voor de rechter-commissaris zal worden geleid. Terwijl 2 functionarissen met een incompleet dossier worstelen, wordt de verdachte het slachtoffer. In het huidig systeem is deze bijna verzekerd van een verlenging naar 30 dagen.
Als aanbeveling geeft Bandhoe mee dat de politie getraind wordt om sneller en efficiënter te werken. Dat er geïnvesteerd wordt in computers met internetaansluitingen, zodat dossiers digitaal aangeleverd worden, in plaats van het rondrijden ermee. Een digitaal dossier heeft ook als voordeel dat alle actoren, zoals de officier van justitie, de rechter-commissaris en de advocaat, tegelijk het dossier kunnen ontvangen en aan de slag kunnen gaan.
Alleen als het werktempo en de randvoorwaarden verbeterd worden, ziet Bandhoe de inkorting van de termijn goed samengaan met de verdragsverplichtingen. De nieuwbakken jurist is stagiaire bij het advocatenkantoor Ramrattansingh en hoopt een carrière in de advocatuur te kunnen starten.

error: Kopiëren mag niet!