Niet alleen blockbusters maar ook ‘arthouse’

eenzijdig aanbod aan filmsSuriname heeft maar een aantal plaatsen waar men terecht kan als men graag een film wil zien met inhoud en geen zin heeft in Need for Speed of Robocop. Het aanbod van films bestaat namelijk over het algemeen uit de commerciële kassuccessen uit Hollywood en Bollywood. Maar er is nog zoiets als arthouse films. Films die niet commercieel zijn ingesteld en zijn gemaakt in andere landen.
Artistieke inslag
Vaak zijn het ook films die zijn gemaakt met een serieuzer onderwerp, soms met minder geld en ze hebben altijd een artistieke inslag. Dat is doorgaans op te merken aan de mooie beelden en breed uitgemeten dialogen, soms zelfs naaktheid die niks aan de verbeelding overlaat. Enkele jaren geleden waren het vooral Aziatische films die erg in trek waren bij de liefhebbers en nu zijn het steeds meer Zuid-Amerikaanse en Europese filmmakers die in trek zijn. Vaak zijn het ook films die op specifieke festivals in première gaan zoals het Internationale Filmfestival te Rotterdam en het Sundance Filmfestival. Soms gebeurt het dat een film op zo een festival in première gaat en zo goed ontvangen wordt dat het toch nog een commercieel succes wordt. Filmmakers die op een artistiek niveau werken en toch commerciële successen weten te behalen zijn bijvoorbeeld Stanley Kubrick, Quentin Tarantino, Ang Lee, Pedro Almodovar en Spike Jonze. Op Surinaams gebied hebben we er eigenlijk ook een, waar we al jaren trots op zijn, die zou kunnen vallen onder de noemer ‘arthouse’ en dat is Wan Pipel.
Internationale dag
Het soort films is dus ook in Suriname te zien. Zo heeft theater Unique elke woensdag een filmavond. De vierde woensdag van de maand staat gereserveerd voor spirituele films. Kosten hiervoor zijn SRD 15. Er is echter geen keuze tussen meerdere films. Men moet het programma doornemen en kijken of er op een woensdag iets getoond word dat de interesse in heeft gewekt. Maar dat is ook wel de charme van het genre waarbij het publiek zich graag laat verrassen. Unique is niet de enige locatie waar men terecht kan. Zo heeft restaurant Zus en Zo ook een wekelijkse filmavond op de donderdag. “Wij hebben gekozen voor de donderdag, omdat het internationaal gezien altijd de dag is waarop nieuwe films in première gaan”, aldus Bryan van ’t Kruys, eigenaar van de locatie en tevens de programmeur van de films. De films zijn bedoeld voor de gasten die aan het eten zijn, maar er is een kleine vaste kring die wekelijks alleen voor de film aanschuift onder het genot van een vers getapt biertje.
Gratis voor (diner)gasten
“We vragen er geen geld voor”, zegt Van ’t Kruys. “Als men hier heeft zitten genieten van het lekkere eten, hoeft men niet nog eens te gaan betalen voor de films.” Als we vragen waarom hij het doet, haalt hij zijn schouders. “Tja, we hebben zo een eenzijdig aanbod aan films op tv en ik vind het zelf een leuk genre.” De filmliefhebber kiest de films die er vertoond worden zelf uit, soms tot frustratie van het personeel, dat niet altijd zijn keuze snapt. “Elke maand probeer ik een ander thema te hebben. Deze maand is dat ‘biografieën’, dus vertonen we films die zijn gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. “Volgende maand kan het zijn dat we misschien wel een acteur of een regisseur als thema hebben en alleen films vertonen met of van die persoon.” Betalen voor de films hoeft niet. Van ’t Kruys ziet het als promotie voor zijn restaurant en het genre. “We willen het zelfs nog meer gaan promoten.” Sinds vorige week krijgen gasten op de filmavond een klein zakje popcorn gratis bij een consumptie.
Filmavond
De films die er komende weken vertoond zullen worden, zijn Conviction, Fruitvale Station en The Butler. “We zullen de komende maanden ook aandacht besteden aan films uit de regio, dus bijvoorbeeld Brazilië en Mexico.” De filmavond begint elke donderdag om 20:15 uur. Bij theater Unique begint de filmavond elke woensdag om 20:00 uur.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!